Ugrás a tartalomhoz ↓

Pénzügyi részletek

Egyesületünk minden évben azokra az ösztöndíjakra keres jelentkezőket, amelyeket számunkra a UWC iskolák felajánlanak. A felajánlásokat az iskolák saját pénzügyi és területi kiosztási rendszerük szerint teszik. A UWC Magyarország alapelve, hogy az ösztöndíjakat az arra legalkalmasabbnak, legméltóbbnak talált jelöltek nyerjék el, és erre a család anyagi helyzetének semmilyen hatása ne lehessen. 

A 2019-2021-es tanévekre kapott ösztöndíjfelajánlásokat három kategóriába soroltuk.

Az online pályázati felületen ki kell választani, hogy melyik típusú ösztöndíjra jelentkezel. Egyszerre csak egy típusú ösztöndíjra lehet jelentkezni. A válogatás során az ugyanazon típusú ösztöndíjra jelentkezők versenyeznek egymással. Nincs lehetőség konkrét iskolába jelentkezni, de az Egyesület mindent megtesz azért, hogy  abba az országba utazzál, amelyiket te és családot preferál.
  
Az iskolák, hogy képet kapjanak a családok anyagi helyzetéről, egy részletes nyomtatványt töltetnek ki a családokkal. Ezt a nyomtatványt az utolsó fordulóba jutott családoknak eljuttatjuk, de csak az ösztöndíjak odaítélése után kérjük vissza kitöltve.

A pénzügyi részletek megtekintéséhez kattints az ösztöndíjtípusra amelyikre jelentkezni szeretnél.

UWC ösztöndíj
 

Ebben a kategóriában idén európai és ázsiai iskolák fogadnak diákokat.

Az ösztöndíj magában foglalja a tandíjat, a szállás, napi háromszori étkezés és az alap orvosi ellátás költségét, valamint a Nemzetközi Érettségi vizsgadíját. Az iskolába való kiutazás költségének megtérítése és a zsebpénz a diák anyagi szükségleteitől függően kérhető, de nem része az ösztöndíjnak. A diákok tanulmányainak, külföldi életének járulékos költségei (pl. utazások, kirándulások) szintén nem képezik részét az ösztöndíjnak.

Szülői hozzájárulás az ösztöndíjhoz:


A UWC ösztöndíj keretében az iskola az ösztöndíj mértékét a diák családja anyagi lehetőségeinek mértéke szerint állapítja meg. A UWC Magyarország felé egy nyitott keretű ösztöndíjat ajánlanak fel, konkrét számok nélkül. Feltételük, hogy az ösztöndíjat nyert diák családja anyagi lehetőségeinek megfelelő mértékben vállaljon majd önrészt az ösztöndíjból, mellyel az iskola működését és további diákok ösztöndíját támogatja.

A családok teljesítőképességük függvényében ajánlanak fel hozzájárulást, az anyagi háttér azonban nem befolyásolja a döntést, kizárni az anyagi háttér miatt senkit nem fogunk. Ha a család anyagi helyzete azt indokolja, az iskola akár az ösztöndíj értékének száz százalékát is vállalja.

Amikor az általunk jelölt diákot az iskola elfogadta, az iskola egyesületünktől várja, hogy a család anyagi helyzetét felmérje, az ezt alátámasztó dokumentumokat (pl. hiteles jövedelemigazolás) beszerezze.
  
A felajánlásokra csak az ösztöndíjak elnyeréséről és elosztásáról szóló döntés után kerül sor. Így ezek összegének az ösztöndíj odaítélésére nincs hatásuk.

A felajánlás mértékére a lenti táblázatot javasoljuk irányadónak:

 

A család egy főre jutó havi nettó jövedelme*(Ft)

A felajánlás javasolt mértéke (2 évre)

Az itt feltüntetett javasolt értékek az egy főre jutó jövedelemből indulnak ki. Azért írtunk tág határokat, mert a jövedelmen kívül sok más tényezőt is érdemes figyelembe venni. Ilyenek például:

· hiteltörlesztés

· lakáshelyzet

· tartós betegség

stb.

Az sem mindegy, hogy melyik iskola ösztöndíját nyeri el a diák, mert az útiköltség ettől nagymértékben függhet.

 

Az egyösszegű fizetésen és a kétévi részletfizetésen kívül más megoldás is szóba jöhet.

 

*A család munkából, családi pótlékból, egyéb bevételekből származó összes havi nettó jövedelme osztva a családban a keresők és eltartottak együttes létszámával.

-tól

-ig

-tól

-ig

0-

80.000

0  -

90.000

80.000-

100.000

0  -

180.000

100.000>

120.000

30.000  -

360.000

120.000-

150.000

120.000  -

660.000

150.000

180.000

300.000  -

1 020.000

180.000

230.000

510.000  -

1 650.000

230.000

290.000

825.000  -

2 400.000

290.000

350.000

1 200.000  -

3 240.000

350.000

420.000

1 620.000  -

4 230.000

420.000

500.000

2 115.000  -

5.340.000

500.000

 

<2.670.000  -

 

A szülőkkel az ösztöndíj elnyeréséről szóló értesítés után személyes találkozót kezdeményezünk ennek megbeszélésére, majd a felajánlást írásban is rögzítjük. A személyes találkozás során szívesen állunk rendelkezésre további szempontokkal, táblázatokkal, külföldi tapasztalatokkal, hogy ezzel is segítsük a szülők döntését. 

UWC ösztöndíj hátrányos helyzetű diákoknak
 

Ebben a kategóriában idén egy európai és ázsiai iskola fogad diákokat.

Az ösztöndíj keretében a fogadó iskola és egyesületünk fedezi a következőket: az oktatás, szállás és ellátás teljes költsége, zsebpénz, egészségbiztosítás, valamint az évi egyszeri oda- és visszautazás ára. A járulékos költségekhez (pl. iskolai kirándulások, laptop beszerzése stb.) is van lehetőség támogatásra, ez a család és az egyesület külön megállapodásának tárgya.

A pályázó családok anyagi hátterétől függően egyesületünk finanszírozza a pályázók kiválasztásban való részvételét (pl. utazás a válogatás fordulóira, szállás és ellátás az utolsó forduló alatt).

UWC részösztöndíj
 

Ebben a kategóriában idén európai és ázsiai iskolák fogadnak diákokat.

Ennél a típusú ösztöndíjnál a hozzájárulás mértéke magas, legalább 4,5 millió, legfeljebb 7,15 millió Forint egy évre. Az ilyen ösztöndíjat felajánló iskolák erre vonatkozó elvárásáról az erre az ösztöndíjra regisztráló jelentkezőket e-mail útján értesítjük.

Mivel a  UWC részösztöndíjra tapasztalataink szerint sokkal kevesebben jelentkeznek, mint a UWC ösztöndíjra, ezért kalkulációnk szerint a nyerési esélyek is minimum tízszer akkorák, mint a UWC ösztöndíjak esetében.

Bizonyos esetekben lehetőség van az iskolákhoz közvetlenül is jelentkezni.
Ilyenkor azonban az iskolák nem adnak ösztöndíjat, tehát a teljes költséget (amely akár huszonnégy millió forint is lehet egy tanévre) ki kell fizetni. Ehhez képest nyújt jelentős hozzájárulást az iskola akkor, amikor részösztöndíjat kínál fel egy nemzeti bizottságnak.  

Az ösztöndíj által nem fedezett járulékos költségek finanszírozását is a családoktól várják az iskolák.

Egyesületünk bevételei csekély mértékűek.  A hátrányos helyzetű ösztöndíjakat csak akkor tudjuk meghirdetni, ha az ösztöndíjalapunk ezt megengedi. Ezért szolidaritásból kérjük, hogy a részösztöndíjat elnyerő családok támogassák az egyesület ösztöndíjalapját két éven keresztül évente ötszázezer Forinttal.

Az idei UWC ösztöndíjpályázat lezárult. Köszönjük mindenkinek aki jelentkezett és gratulálunk azoknak akik sikeresen befejezték a pályázatukat.

Ha idén nem sikerült pályáznod ne aggódj, jövőre is lesznek ösztöndíjak és várjuk a pályázatodat.

Hogy biztos ne maradj le, kövess minket Facebookon