Ugrás a részletekre ↓

Szülőknek

Miért jelentkezzen a gyerekem a UWC-be?

Szeretné, ha gyermeke világpolgárként, otthonosan mozogna a nagyvilágban? Örülne, ha megismerne más kultúrákat? Ha magabiztos nyelvtudásra tenne szert? Ha nemzetközi érettségijével belépőt szerezne a világ egyetemeire? Ha megtanulna tenni a környezete, a segítségre szorulók érdekében? A United World College erre kínál lehetőséget.

A felelős szülőnek persze sok jogos kérdése, aggodalma merülhet fel akkor is, ha a fenti kérdésekre igen a válasza.

Miben nyújt többet egy UWC iskola, mint a magyar középiskolák?

A sikeres, kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válásban kiemelt szerepe van az iskolának és az iskolai környezetnek. A UWC iskolák alapelve, hogy a diákjaikat partnerként kezelve segítenek nekik tehetségeik felfedezésében és kibontakoztatásában.

A UWC iskolákba hatvan-nyolcvan országból érkeznek diákok, az általuk képviselt rendkívüli nemzeti, vallási, társadalmi sokszínűség pedig szerves részévé válik az oktatásnak. A sokféleség, bármiféle másság tisztelete és elfogadása, a globális problémák megjelenítése a tanórákon és azokon kívül rendkívüli segítség abban, hogy a diákok érett, önálló, kritikusan gondolkodó fiatal felnőttként hagyják el az iskolát. Ezek a készségek nagyon fontosak ahhoz, hogy a XXI. században sikeresek lehessünk az oktatásban, a munkaerő-piacon, és hogy tájékozott, tudatos polgárokként érdemben részt tudjunk venni korunk világszintű és helyi társadalmi és környezeti problémáinak megvitatásában, megoldásában.

A UWC Magyarországi Egyesülete által meghirdetett ösztöndíjak segítségével a diákok egy olyan különleges nemzetközi tapasztalat részesei lehetnek, amely  ezen ösztöndíjak nélkül csak nagyon keveseknek lenne elérhető.

A Nemzeközi Érettségi (IB) oktatási rendszere a diákok érdeklődésére, motivációira épít, középpontba helyezi az önállóságot és a kreativitást.

Mennyire biztonságosak az iskolák? Ki vigyáz a diákokra? Mi lesz, ha egy diák megbetegszik?

Mindegyik iskola kiemelt figyelmet fordít a diákok testi és lelki épségére és biztonságára. A konkrét szabályok iskolától függően változhatnak, de mindegyikre igaz, hogy nem hagyja a diákokat felelős és elérhető felnőtt felügyelete nélkül a tanórákon kívül sem. A diákok szállásain mindenhol van felnőtt tanár, akihez bármilyen problémával fordulhatnak, és aki minden helyzetben segít nekik, legyen szó akár egy fogas felfúrásáról, személyes jellegű problémáról vagy kórházba szállításról.

Az Európai Unión belül levő iskolákban a magyar diákok jogosultak egészségügyi ellátásra, ha van érvényes magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyuk. Az EU-n kívül minden iskola köt biztosítást a diákokra, így senki sem marad egészségügyi ellátás nélkül. A kisebb egészségügyi problémákkal a diákok az iskolai orvoshoz, egészségügyi felelőshöz fordulhatnak.

Hogyan fogom tudni tartani a kapcsolatot a gyerekemmel? Honnan fogom tudni, hogyan teljesít az iskolában?

Tapasztalataink szerint a diákok és szüleik az interneten jól tudják tartani a kapcsolatot. A Skype, Facebook, WhatsApp, Viber, Facetime és más alkalmazások az utóbbi években lényegesen megkönnyítették az távoli országokkal való kapcsolattartást.

Az iskolák is rendszeresen tájékoztatják a szülőket a gyerekük életét érintő fontosabb eseményekről és félévente  tanulmányi értékelést is küldenek.

Meglátogathatom a gyerekemet az iskolában? Hazajöhet hozzánk a szünetekre?

Természetesen a család bármikor meglátogathatja a diákokat az iskolában, de nem minden iskola tud szállást biztosítani a látogató családtagoknak.

A UWC iskolákban más a tanulmányi szünetek rendszere, mint a magyar középiskolákban. Ez iskoláról iskolára változik: van, ahol több és hosszabb évközi szünet van, cserébe a nyári szünet rövidebb, van, ahol pedig szinte alig vannak szünetek tanév közben, viszont hosszú a téli és a nyári szünet. A diákok bármelyik szünetre hazamehetnek a családjukhoz - ennek legfőbb korlátja az utazás költsége lehet. Ha bármilyen okból nem tudnak hazautazni, az iskola gondoskodik az elhelyezésükről és ellátásukról, jellemzően úgy, hogy iskolai barátok családjánál tölthessék a szünet idejét.

Tovább tud menni egyetemre a gyerekem egy UWC iskolából? Mi a helyzet, ha Magyarországon szeretne továbbtanulni?

A UWC iskolákból szinte 100%-os a továbbtanulási arány. Az iskolák nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy diákjaik bejussanak a lehető legjobb egyetemre, továbbtanulási tanácsadási programot működtetnek, és számos egyetem képviselői járnak a UWC iskolákba, hogy tájékoztató előadásokat tartsanak.

A UWC iskolák diákjait örömmel fogadják az egyetemek, mert a UWC oktatási modellje jó és biztos alap, amelyre az egyetemeknek is könnyű építeni. A nemzetközi érettségit világszerte elfogadják, a legtöbb tárgy a magyar felsőoktatási felvételi eljárásban is elfogadtatható.

Milyen költséget jelent a UWC ösztöndíj a családnak?

Erről részletesen olvashat a pénzügyi részletek aloldalon.