Ugrás a részletekre ↓

Iskolán kívüli tevékenységek

 

Magabiztosság a tettekben, szerénység a sikerben, méltóság a kudarcban, tisztesség a haragban, tisztánlátás még a sértett büszkeség keservében is és szolgálatkészség minden helyzetben.”

Kurt Hahn, a UWC mozgalom alapítója 

A ‘Kreativitás, Cselekvés, Szolgálat’ (CAS) együttese a kezdetek óta a UWC oktatási elveinek középpontjában áll. A CAS kreatív, fizikai/sport-, szociális és közösségi tevékenységek széles spektrumán biztosít aktív elfoglaltságot, ezáltal ösztönözve a diákok minden korcsoportját arra, hogy az osztálytermekben és azokon kívül egyaránt kiválóan teljesítsenek.

Minden UWC-iskola rengeteg különböző CAS-tevékenységet kínál – ezeket tanárok és diákok is szervezhetik és vezethetik:

Kreativitás 

művészeti tevékenységek és olyan programok, amelyek kreatív gondolkodást és tetteket igényelnek. Néhány példa: színjátszás, zene/zenélés, művészettörténet, kulturális célú kirándulások, tánc.

Cselekvés

testgyakorlás és fizikai kihívások. Néhány példa: falmászás, kajakozás, futócsapatok, kosárlabda és tájékozódási futás – sok-sok egyéb elérhető lehetőséggel.

Szolgálat

fizetség nélküli és önkéntes közösségi munka, amely a diákok és az iskolát körbevevő helyi közösség számára egyaránt hasznos tapasztalatokat kínál.  

Nagyon sokrétű tevékenységek tartoznak ide, néhány példa a teljesség igénye nélkül: helyi óvodák támogatása, menekülttáborokban végzett önkéntes munka, sport- és színjátszó tevékenységek fogyatékkal élő emberekkel, tudományos ismeretterjesztés gyermekek és felnőtteknek számára, angolórák biztosítása a helyi közösség számára, mezőgazdasági munka az iskolai organikus farmon, élményalapú kulturális ismeretterjesztés helyi általános iskolák tanulói számára.

A CAS is mutatja, hogy a UWC oktatási filozófiája nem csupán a tanulmányok által támasztott kihívásokat foglalja magában, hanem egy életfelfogást jelent: elérni, hogy törődéssel és együttérzéssel tekintsünk mások sorsára. A CAS lehetővé teszi a diákok számára, hogy a tantermekben tanultakat megfelelő kontextusba helyezzék. Azzal, hogy a CAS a UWC-élmény központi része, a diákok aktív tanulással fejleszthetik személyes kommunikációs készségeiket, elindulhatnak az úton, melyen egyéni kihívásaik legyőzésével térképezhetik fel saját képességeiket – mindez segít kiegyensúlyozni a tanulmányi elvárásokat.

Ma a CAS egyike a Nemzetközi Érettségi (IB) Diploma Program teljesítéséhez szükséges három alapvető pillérnek. Ez a diplomaprogram szolgál minden UWC-iskola utolsó két évének tanterveként. Míg a többi IB-iskola megelégszik a minimális követelményekkel, a UWC példát mutat: a mi iskoláink több CAS-programot indítanak szemeszterenként, mint más iskolák egész évben – sok UWC-diák éppen a CAS-programokat tekinti a UWC-élménye legfontosabb részének.