Ugrás a részletekre ↓

Ösztöndíj-kategóriák és feltételek

Az UWC Magyarország ösztöndíjai három kategóriában kerülnek meghirdetésre: általános ösztöndíj, hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj és részösztöndíj. Az ösztöndíjak legjobb elosztása érdekében kiemelten fontos, hogy a helyes kategóriában jelentkezz.

A pályázás alapfeltételei

 • Jelenleg középiskolába jársz.
 • 2024. szeptember 1-jén legalább 16 éves leszel, de még nem töltötted be 19. évedet. 
 • A kilencedik osztályt már elvégezted.
 • Magyar állampolgár vagy és folyékonyan beszélsz magyarul, vagy nem vagy magyar állampolgár, de legalább a második megkezdett tanévedet végzed magyarországi oktatási intézményben és folyékonyan beszélsz magyarul.
 • Elég nyitottnak és talpraesettnek érzed magad ahhoz, hogy két évig multikulturális környezetben, egy idegen országban élj és tanulj.
 • Nem jelentkezhetsz, amennyiben a középiskolai tanulmányaid utolsó évében vagy és a tanév végén érettségizel.

Ösztöndíj-kategóriák feltételei

Az egyes ösztöndíj-kategóriák részleteinek és a jelentkezés feltételeinek megtekintéséhez kattints az adott kategóriára:

Általános ösztöndíj
 

Az általános ösztöndíj esetében az UWC-iskolák a pályázó anyagi hátterének függvényében járulnak hozzá a tandíjhoz és indokolt esetben a tandíjon kívüli költségekhez. Az általános ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek. Jelentkezőink túlnyomó többsége ebbe a kategóriába esik.

Az általános ösztöndíj pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz.

Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében. Arról, hogy idén a helyek melyik iskolákba szólnak, a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj
 

Az UWC Magyarország elkötelezett az iránt, hogy a társadalom olyan csoportjainak is lehetőséget biztosítson az UWC egyedülálló oktatásában való részvételre, akik hátrányos helyzetük miatt kevésbé tudnak részt venni nemzetközi ösztöndíjprogramokban és a felsőoktatásban. Ezt a célt szolgálja a hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj, melyen keresztül célzatosan (társadalmi vagy szociális szempontból) hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat támogatunk. 

A HH-ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint az alábbi feltételek közül legalább egynek:

 • Szüleid nem rendelkeznek érettségivel, vagy egyik szülőd / gondviselőd egyedül nevel, és ő nem rendelkezik érettségivel, és ezt aláírt szülői nyilatkozattal igazolod.
 • Roma / cigány kisebbséghez tartozol, amiről írásos nyilatkozatot tudsz küldeni.
 • Menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkezel, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.
 • A családodban az egy főre eső nettó havi jövedelem a családi pótlékot és segélyeket is beleszámítva nem haladja meg a 130 000 Forintot, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.
 • Állami gondozott vagy, vagy a gyámhatóság nevelésbe vett, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.

Az UWC Magyarország fenntartja a jogot, hogy a válogatás során a különböző jövedelmi forrásokról dokumentumokat kérjen, illetve az ösztöndíjra esélyes diákok környezetével megismerkedjen. Az arra rászoruló pályázók esetében az UWC-iskolák és az UWC Magyarország jelentős mértékben, szükség esetén akár 100%-ban is fedezi a tanulmányokkal kapcsolatos költségeket. 

A HH-ösztöndíj pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz. 

Az UWC Magyarország törekszik arra, hogy minden évben legalább egy HH-ösztöndíjat nyújtson, azonban ez függ a jelentkezők számától és az UWC-iskolák ösztöndíj-felajánlásaitól is.

Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében

Részösztöndíj
 

Az UWC-iskolák az általános ösztöndíjak mellett úgynevezett részösztöndíjakat (angolul „partially funded” vagy „unfunded”, azaz kis mértékben vagy egyáltalán nem támogatott ösztöndíjakat) is meghirdetnek, melyek esetében a pályázó családjától elvárt anyagi hozzájárulás jelentős, az általános ösztöndíjnál jóval magasabb.

A részösztöndíjra jellemzően kisebb a jelentkezők száma, akik az általános- és HH-ösztöndíjaktól eltérő helyekre pályáznak. A jelentkezők a többi kategóriával megegyező, háromfordulós válogatási folyamaton mennek keresztül, azonban a fordulók időpontja eltér. Az UWC Magyarország a felajánlott részösztöndíjas helyekre a jelentkezők alkalmassága függvényében jelöl diákot.

A részösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint amennyiben családod teljesíteni tudja az elvárt pénzügyi részleteket, melyekről a linkre kattintva olvashatsz.

Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében. Arról, hogy idén a helyek melyik iskolákba szólnak, a későbbiekben adunk tájékoztatást.

UWC Robert Bosch College speciális ösztöndíj 

Az UWC Robert Bosch College (RBC) egy speciális ösztöndíj-lehetőséget ajánl a 2024-2026-os tanévekre. Az UWC RBC-ösztöndíjra az általános-, hátrányos helyzetű- és részösztöndíj pályázói közül bárki jelentkezhet, aki a feltételeknek megfelel. A speciális ösztöndíj válogatása a három kategóriával párhuzamosan folyik és nem befolyásolja az ezekben való részvételt.

Az UWC RBC-ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint az alábbi feltételek közül legalább egynek:

 • Aktívan foglalkozol környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal és vállalod, hogy az UWC-ben töltött két év alatt részt veszel ilyen témájú projektek szervezésében.
 • Beszélsz franciául és vállalod, hogy felveszed a Francia A (francia nyelv és irodalom) tantárgyat.
 • Tanulsz németül és vállalod, hogy felveszed a Német B (középfok felkészítő) tantárgyat.

Kérünk, hogy a jelentkezésedben térj ki a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeidre, amennyiben ezen feltétel alapján jelentkezel. A nyelvvizsga nem követelmény, de kérjük, hogy rendelkezz legalább a megadott szintnek megfelelő tudással. Ezt a válogatási folyamat során ellenőrizni fogjuk.

Az UWC RBC-ösztöndíj pénzügyi részletei a jelentkezés kategóriájával azonosak (általános-, hátrányos helyzetű- illetve részösztöndíj).

Az UWC RBC-ösztöndíj válogatása a részösztöndíj-válogatással azonos időben zajlik. Azok a pályázók, akik nem kerülnek kiválasztásra ebben az ösztöndíjban, részesei maradnak kategóriájuk válogatásának és megmarad az esélyük az UWC-ösztöndíjra.

Fontos tudnivalók

 • Egy  pályázó egyszerre csak egy kétéves UWC-ösztöndíjra jelentkezhet: vagy egy adott UWC nemzeti bizottság által meghirdetett ösztöndíjpályázaton keresztül, vagy az úgynevezett globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme).
 • Az UWC Magyarország ösztöndíjpályázatán a jelentkezők egyszerre csak egy kategóriában pályázhatnak: általános ösztöndíj, HH-ösztöndíj vagy részösztöndíj kategóriában.
 • A válogatási döntésekkel kapcsolatban fellebbezésnek helye nincs. 
 • A továbbjutás vagy elutasítás okairól az UWC Magyarország nem nyújt tájékoztatást a válogatás méltányosságának megőrzése érdekében. Amennyiben a válogatás során erkölcsi aggály merül fel, a jelentkező a válogatóbizottságtól függetlenül működő Etikai Bizottsághoz fordulhat az etikaibizottsag@hu.uwc.org email címen.