Ugrás a részletekre ↓

Gyakori kérdések

Pályázhatok-e egyszerre több kategóriában? 

Nem, egy jelentkező érvényesen csak egy kategóriában pályázhat egy adott évben. Amennyiben lehetőség van egy speciális ösztöndíj megpályázására is a hagyományos kategóriák mellett, arról az Ösztöndíj-kategóriák és feltételek oldalon adunk tájékoztatást.

Milyen típusú ösztöndíjak vannak? 

Pályázni az alábbi három kategória egyikében lehetséges:

 • Általános ösztöndíj 
 • Hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj
 • Részösztöndíj

A linkekre kattintva megtekinthetők az ösztöndíj-kategóriák és feltételek és a pénzügyi részletek.

Miben különbözik egy UWC-iskola egy átlagos nemzetközi iskolától? 

A United World Colleges mozgalom célja az, hogy lehetőséget nyújtson a világ minden tájáról származó diákok számára a más kultúrák, eszme- és értékrendszerek megismerésére, és arra, hogy olyan felelősségteljes fiatalokká váljanak, akik nyitottak a világ problémáira, és személyes feladatuknak érzik, hogy ezek megoldásáért tegyenek is valamit. Az UWC-iskolákban nem csupán a diákok nemzetisége, de kulturális, társadalmi, és anyagi háttere is gyökeresen eltérő: egy UWC-iskolában egy osztályban tanulhatsz egy herceggel és egy SOS Gyermekfaluból érkező diákkal is. Az iskolahálózat elvi alapjait Kurt Hahn német oktatási szakember még 1962-ben fektette le, s az iskolák ma is ezeket az időtálló értékeket képviselik. Az igen színvonalas oktatás és a pezsgő diákélet mellett az intézmények vezetősége és diákjai nagy figyelmet szentelnek az önkéntes munkának, illetve olyan események szervezésének (mint például jótékonysági koncertek), amelyekkel a társadalom javára lehetnek. Mind az iskolán belüli, mind az azt körülvevő társadalmat érintő tevékenységek, események legtöbbje a diákok kezdeményezésére valósul meg, így mindenkinek megadatik az a lehetőség, hogy saját ötleteit vagy álomnak tűnő elképzeléseit másokkal összefogva megvalósítsa. Ezt támasztja alá Kurt Hahn jelmondata is: „Több van benned, mint gondolnád!”

Az alábbi linken letölthető az UWC-ösztöndíjakat kifejezetten diákok számára bemutató brosúra.

Melyik UWC-iskolák szoktak magyar diákoknak ösztöndíjakat felajánlani? 

A világszervezet 18 tagiskolája közül eddig 17-ben tanultak magyar diákok:

 • UWC Atlantic College (Wales, Egyesült Királyság)
 • UWC Adriatic (Olaszország)
 • Red Cross Nordic UWC (Norvégia)
 • UWC Maastricht (Hollandia)
 • UWC Robert Bosch College (Németország)
 • UWC Dilijan (Örményország)
 • UWC Mostar (Bosznia és Hercegovina)
 • Pearson College UWC (Kanada)
 • UWC-USA (Amerikai Egyesült Államok)
 • UWC Costa Rica (Costa Rica)
 • UWC Mahindra College (India)
 • UWC South East Asia (Szingapúr)
 • Li Po Chun UWC (Hongkong)
 • UWC Changshu China (Kína)
 • UWC ISAK Japan (Japán)
 • UWC Thailand (Thaiföld)
 • UWC East Africa (Tanzánia) 

Az ösztöndíj-felajánlások száma és kategóriája évente változik. 

Hány magyar diák kaphat ösztöndíjat évente? 

A helyek száma általában 3 és 8 között mozog annak függvényében, hogy az adott tanévre hány UWC-iskola ajánl fel ösztöndíjat magyar diákok részére. Az UWC Magyarország minden évben késő ősszel értesül az iskolák felajánlásairól, az ösztöndíjak végleges száma azonban még tavasszal is változhat. Az kivételesen ritka, hogy egy adott iskola egynél több magyar elsőéves diákot fogadjon.

Lehetséges-e az UWC Magyarország ösztöndíjpályázatán keresztül egy adott UWC-iskolába jelentkezni? 

Nem. A pályázók az ösztöndíjprogramban való részvételre jelentkeznek, és nem egy konkrét iskolában vagy országban történő tanulásra. Az UWC Magyarország a válogatási folyamat végén dönt arról, hogy a kiválasztott diákokat melyik iskolába jelöli. Természetesen figyelembe vesszük a pályázók preferenciáit, amelyek közlésére a válogatás során van lehetőség, azonban ezek teljesítését nem tudjuk garantálni. 

Milyen a kollégiumi elhelyezés, milyen körülmények között élnek a diákok az UWC-iskolákban? 

Az iskolák saját kollégiumi épületekkel rendelkeznek, és az iskolai létesítmények általában egy zárt területen (campuson) belül találhatók. Itt egymáshoz közel van az iskolaépület, a tanári irodák, a diákok lakóépületei, az étkező, a könyvtár, stb. Nem minden iskola rendelkezik campusszal: az olaszországi UWC Adriatic épületei például egy kis faluban vannak szétszórva, így éppen ez adja a hely különlegességét.

A diákok többedmagukkal laknak egy szobában (általában 3-4 fő), közös fürdőszobát, konyhát, nappalit vagy hasonló társas életteret, helyiséget használva – egyszóval valódi kollégiumi hangulat uralkodik!

Elfogadják-e a Nemzetközi Érettségit nyelvvizsgaként Magyarországon? 

Igen. A Nemzetközi Érettségi (IB) diploma itthon automatikusan a felsőfokú, C-típusú államilag elfogadott angol nyelvvizsgával egyenértékű. Ez esetben a nyelvvizsga-bizonyítvány száma helyett az érettségi bizonyítvány (IB Diploma) számát kell megadni.

Hogyan tudom igazolni, hogy menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkezem? 

Bármilyen dokumentum alkalmas a státusz igazolására, amely bizonyítja, hogy menekültügyi eljárásodban jogerős döntés született, amelynek értelmében menekültként vagy oltalmazottként a megfelelő hatóság vagy a bíróság elismert téged.

Milyen nyelven folyik az élet az UWC-iskolákban? 

Az iskolák mindegyikében az angol a tanítás és a mindennapi élet nyelve, így a vizsgák és a számonkérések is angolul folynak (magyarul csak a magyar irodalom vizsgát lehet beadni).

A jelentkezők válogatásában az angol nyelvtudás nem feltétel. Az UWC-iskolák szinte mindegyike rendelkezik nyári nyelvi előkészítő programokkal olyan diákok számára, akik nem, vagy csak alapszinten beszélnek angolul. 

Milyen gyakran jöhetnek haza a diákok, mennyi szünidejük van? 

Bár a szünidők hossza és dátuma iskolánként változik, a téli szünet jellemzően egy hónapos és december elejétől január elejéig tart, míg a nyári szünet közel három hónapos, általában május végétől augusztus végéig. A diákok a szünetek idején hazautazhatnak, azonban sokan (kiváltképpen a távoli országokból érkezők) a téli szünetben inkább a környező városok vagy régióbeli országok felfedezését és ottani UWC-s barátok meglátogatását választják.

Milyen anyagi megterheléssel jár az ösztöndíj a családok számára, illetve mit finanszíroz az ösztöndíjat felajánló iskola? 

Az ösztöndíjak értéke azok kategóriájától és a felajánló iskolától függően változik. Az ösztöndíjak pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz.

Mi az Ösztöndíjalap, és hogyan lehet rá pályázni? 

Az Ösztöndíjalap az UWC Magyarország által létrehozott támogatási alap, amelyből évente megadott számú ösztöndíj finanszírozása támogatható. Az elbírálás szociális helyzet alapján történik, külön pályázni a támogatásra nem lehetséges. Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy eddig még nem volt rá példa, hogy UWC-ösztöndíjat nyert magyar diák anyagi problémák miatt ne tudta volna tanulmányait elkezdeni. Az UWC Magyarország első számú célkitűzése, hogy minden sikeres pályázónk kihasználhassa a neki odaítélt ösztöndíjat, tekintet nélkül anyagi lehetőségeire.

Fontos kiemelni, hogy az Ösztöndíjalap segítségével csak azokat a diákokat tudjuk támogatni, akik az általános vagy a hátrányos helyzetű (HH) kategóriákban pályáznak.

Az ösztöndíjak pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz.

Hogyan zajlik a válogatás? 

A háromfordulós válogatás több évtizedes tapasztalaton és nemzetközi gyakorlatokon alapul, az elbírálás szempontrendszere a méltányosság megőrzése érdekében nem nyilvános. A fordulók részleteiről bővebben a Válogatási folyamat oldalon tájékozódhatsz.

Mennyiben befolyásolja a nyelvtudás a pályázat elbírálását? 

A jelentkezők válogatásakor nem előfeltétel, hogy a diák kiemelkedő angoltudással érkezzen, sőt, az angol nyelv ismeretének esetleges hiánya sem akadály. (Minden UWC-iskolában felkészültek a gyengébb angoltudással érkezők segítésére, felzárkóztatására.)

Mennyire számít a tanulmányi eredmény, illetve milyen tanulónak kell lenni ahhoz, hogy az ember megállja a helyét egy UWC-iskolában? 

A tanulmányi eredmények nem számítanak döntő jelentőségűnek a pályázat elbírálása folyamán, azonban fontos tudni, hogy egy UWC-iskola általában nagyobb kihívásokat állít a diákok elé, mint a jelentkező jelenlegi iskolája. A Nemzetközi Érettségi Program rendszere eltér a magyar közoktatástól, így a diákoknak idő kell, hogy ezt a különbséget, illetve az angol nyelven történő oktatást megszokják. Emellett egy UWC-iskolában a tanuláson kívül még rengeteg mindenre kell és lehet időt szakítani: kötelező és szabadon választott sport- és kreatív tevékenységek, közösségi munka, társasági élet stb. Az UWC Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy egy szorgalmas, kitartó, és változásokra nyitott magyar diáknak nem okoz különösebb gondot a Nemzetközi Érettségi Program követelményrendszere. Bár a program gyakran új tanulási stílust és gondolkodásmódot, több kreativitást és egyéni felkészülést, utánajárást, problémamegoldást igényel, a magyar UWC-s diákok szép eredményekkel szokták mindezt teljesíteni.

Miért van szükség arra, hogy a szülő hivatalosan kérje és meghatalmazza az UWC-iskolát, hogy a nevében eljárjon, míg gyermeke az UWC diákja? 

A gondviselői meghatalmazást az UWC-iskolahálózat alapszabálya írja elő, melynek értelmében az adott iskola összes diákjáért az igazgató vállal jogi felelősséget. Ennek gyakorlati oka van, hiszen a diákok legtöbbje tizennyolc év alatti, így szüksége lehet egy olyan gondviselő személyre, aki szükség esetén (például egy sürgős orvosi beavatkozás vagy speciális hivatali eljárás) a helyszínen azonnal tud segíteni a fiatalnak. A meghatalmazás nem jelent semmilyen jogvesztést a szülő részéről, csupán egy elővigyázatossági intézkedés a diák jóléte érdekében. Természetesen amennyiben bármi történik a fiatalokkal, a szülőket is azonnal értesítik. A gondviselői meghatalmazást csak nagyon ritka esetben kell alkalmaznia az iskoláknak, a diákok túlnyomó többsége nem kerül olyan helyzetbe, amelyben ez szükségessé válik.

Felkészít-e a Nemzetközi Érettségi Program az egyetemi tanulmányokra? Milyen továbbtanulási lehetőségei vannak a végzett diákoknak? 

A Nemzetközi Érettségi Programot kifejezetten úgy dolgozták ki, hogy felkészítse a diákokat a későbbi egyetemi tanulmányaikra. A program nagy hangsúlyt fektet az önállóságra, az önálló véleményalkotásra és ennek írott formában való kifejezésére. A programnak része egy 4 000 szavas, önálló kutatáson alapuló esszé is, amely segítségével a diákok elsajátítják a későbbi egyetemi dolgozatok megírásának alapjait is: megtanulnak önállóan forrásokat keresni, szakirodalmat feldolgozni. Emellett a tanulók maguk választhatják ki (az adott iskolában felkínált tárgyak közül) az érdeklődésüknek és céljaiknak megfelelő kurzusokat, valamint azok óraszámát (alap- vagy emelt szint), így megalapozva későbbi tanulmányaikat.

Akinek határozott továbbtanulási elképzelései vannak, annak érdemes a kiválasztott egyetemen előzetesen érdeklődni az IB-tantárgyak felvételiként való elfogadásáról, hogy a céljainak leginkább megfelelő tárgyakat tudja választani.

A Nemzetközi Érettségi diplomát ma már a világ több mint 800 egyetemén elfogadják, sok helyen felvételi vizsga helyett, vagy felvételi kedvezményeket ajánlva. Ezáltal nagyon sok végzett UWC-s diáknak folytatja felsőfokú tanulmányait a világ leghíresebb és legszínvonalasabb egyetemein, további ösztöndíjakat elnyerve. A továbbtanulással kapcsolatos döntések meghozatalához minden UWC-iskolában továbbtanulási tanácsadó áll a diákok rendelkezésére.

Az UWC-mozgalom ​​célkitűzése, hogy a végzett diákok az UWC oktatásában elsajátított értékek kamatoztatása és továbbadása révén közösségük felelős, érzékeny és kezdeményező tagjaivá váljanak, függetlenül hivatásuktól és lakóhelyüktől.

Elfogadják-e Magyarországon a nemzetközi érettségit, illetve hogyan lehet vele felvételizni magyar felsőoktatási intézménybe? 

Az IB által kiadott Nemzetközi Érettségi bizonyítvány magyarországi felsőoktatási intézményekben való elfogadottságának részletei az Oktatási Hivatal (Felvi) honlapján érhetők el. Fontos azonban tudni, hogy ezek a részletek évente változhatnak.

Lehet-e csak egy tanévre jelentkezni az ösztöndíjakra? 

Az UWC-ösztöndíj minden esetben két évre szól és a Nemzetközi Érettségi vizsgával zárul, így az ösztöndíj elfogadásával a diák két tanévre kötelezi el magát.

Mikorra várható az „eredményhirdetés”, és értesítik-e azokat is, akik nem jutottak ösztöndíjhoz? 

Minden pályázót értesítünk az adott forduló eredményéről. Az értesítés időpontja ösztöndíj-kategória függvényében változik. A tájékoztatás várható időpontjai a Jelentkezési információk oldalon tekinthetők meg.

A diákok UWC-iskolába való kiutazását ki állja? 

Az utazási költségek fedezése az ösztöndíj-kategória és a pályázó családjának anyagi helyzete függvényében változik. Az általános ösztöndíj esetén alapesetben a jelentkező családja állja az utazás díját. A jövedelmi szempontból hátrányos helyzetű diákjaink esetén az utazási költséget az UWC Magyarország fedezi. A részösztöndíjak esetében az utazási (és egyéb járulékos) költségeket minden esetben a pályázó családja állja.

Mi a helyzet, ha egy diáknak nincsen laptopja? 

Az UWC-iskolákban elengedhetetlen, hogy a diák rendelkezzen egy laptoppal. Amennyiben a diák számára nehézséget jelent a laptop beszerzése, úgy az UWC Magyarország mindent megtesz azért, hogy ebben a segítségére legyen.

Kellenek-e védőoltások az UWC-iskolákban? 

Minden UWC-iskolában szükséges az adott országba való belépéshez elengedhetetlen oltások megléte. Országtól függően ezek lehetnek olyan oltások, amelyek Magyarországon is kötelezőek, vagy olyanok, amelyekkel egy magyar diák valószínűleg még nem rendelkezik (pl. sárgaláz). 

Biztonságos-e az UWC-ben tanulni a COVID-19 világjárvány alatt? 

Minden UWC-iskolában az adott ország hatályban lévő járványügyi előírásainak és esetleges korlátozásainak megfelelően folyik az oktatás. Az UWC nemzetközi irodájában működő koronavírus-munkacsoport folyamatos összeköttetésben van az iskolákkal és a nemzeti bizottságokkal egyaránt, és rendszeresen beszámol a legfrissebb fejleményekről, hírekről. Az UWC nemzetközi oldalán megtekinthetők a koronavírussal kapcsolatos naprakész információk (angol nyelven).