Ugrás a részletekre ↓

Mi az UWC?

A United World Colleges (UWC) egy nemzetközi mozgalom, amely az oktatás erejével egyesíti az embereket, nemzeteket és kultúrákat a béke és a fenntartható jövő elérése érdekében.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

 

Az UWC-ben arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy tehetségüket és energiájukat a társadalmi változásokba fektessék, függetlenül attól, hogy milyen pályára készülnek a jövőben. Ígéretes, lelkes, elkötelezett diákokat választunk ki a világ minden tájáról, és megadjuk nekik a lehetőséget, a tudást, a készségeket és az önbizalmat, hogy a pozitív változás mozgatórugói legyenek.

És hogyan tanítunk meg valakit arra, hogy egy jobb világot építsen?

  • Az UWC egy valóban globális mozgalom. Az UWC-t ma négy kontinensen 18 oktatási intézmény alkotja. Többségük a 16-19 éves korosztályra összpontosít, de vannak, amelyek fiatalabb diákokat is oktatnak. Minden egyes iskola egyedi helyszínnel és jellegzetességgel rendelkezik, és arra törekszik, hogy a fiatalok energiáját és idealizmusát empátiává, felelősségtudattá és élethosszig tartó cselekvéssé alakítsa.
  • Szándékosan sokszínűek vagyunk. Az UWC nemzeti bizottságai több mint 150 országban képesek elérni és kiválasztani a különböző hátterű, kultúrájú és tapasztalatú fiatalokat. Az UWC minden iskolájára jellemző, hogy ott tanulva a diákok a világ minden tájáról építhetik kapcsolataikat, szerezhetnek barátokat, és ezáltal mélyebben megértik a különböző gondolkodásmódokat.
  • Megválogatjuk a diákjainkat, de nem vagyunk kirekesztők. Az UWC olyan együttérző, idealista diákokat keres, akik szeretnék jobbá tenni a világot. Hisszük, hogy a pénz nem lehet akadálya a jó oktatásnak. Az UWC nemzeti bizottságai által kiválasztott diákok több mint 80%-a teljes vagy részleges pénzügyi támogatásban részesül, amelyet nagylelkű támogatóink finanszíroznak. Menekültügyi kezdeményezésünk (az ún. Refugee Initiative) szintén évek óta adományoz teljes ösztöndíjat a konfliktus-sújtotta területekről származó, lakóhelyüket elhagyni kényszerült fiataloknak. A formális oktatáson kívül rövidebb oktatási programokat (ún. rövid kurzusokat; Short Courses) is kínálunk olyan témákban, mint a felelős vezetés („leadership”), az egyenlőség és a fenntarthatóság, így még több ember számára biztosítjuk az UWC-képzés lehetőségét.
  • Nagyra tartjuk az önkéntességet, csakúgy, mint a tudást. Iskoláinkban a 16-19 éves diákok a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) keretében tanulnak, amely egy világszerte elismert tanmenet és középiskolai programot záró vizsga, amelynek kidolgozásában és fejlesztésében az UWC kulcsszerepet játszott. Az IBDP olyan tudást és készségeket ad a diákoknak, amelyekkel világszerte a legjobb egyetemek is elérhetővé válnak számukra. Emellett arra is ösztönzi őket, hogy mérlegeljék, hogyan tudják aktívan támogatni a közösségüket, és olyan kezdeményezéseket hozzanak létre, amelyek felelős vezetésre, csapatmunkára, kreativitásra és önbizalomra tanítanak.
  • Példaképek közösségét építjük. Az UWC öregdiák-hálózata közel 60 000 fős, és tagjai a világ minden pontján megtalálhatók. Minden itt végzett diák más-más utat követ érdeklődési köre és tehetsége szerint. De mindannyian magukkal viszik az UWC szellemiségét, és átgondolt cselekvéssel, személyes példamutatással és önzetlen, felelős vezetéssel kisebb vagy nagyobb változásokat érnek el.