Ugrás a részletekre ↓

Az UWC története és alapeszméi

Az egyik legfontosabb dolog, amit az életben megtanulhatunk, az a megértés képessége.

Ez a gondolat áll az UWC tevékenységeinek, működésének középpontjában első iskolánk alapítása (1962) óta.

Hisszük, hogy az oktatás sokkal többről is szólhat, mint a személyes fejlődésről vagy a sikeres egyetemi felvételiről. Arra is inspirálhatja a diákokat, hogy felfedezzék, mi az, ami emberként összeköt bennünket, és arra, hogy a béke, az együttműködés és a megértés világának bajnokaiként lépjenek fel.

A kezdetek 

 

„Az oktatás legelső feladatának tartom, hogy ezen kvalitások túlélését biztosítsa: vállalkozószellemű kiváncsiság, legyőzhetetlen szellem, kitartó törekvés, az önmegtagadásra való készség és – mindenekfelett – az együttérzés.”

 Kurt Hahn (az UWC alapítója)

1955-ben Kurt Hahn, az úttörő szellemiségű oktatási szakember beszédet mondott a NATO Védelmi Főiskoláján Párizsban. Látogatása során megragadta és inspirálta az az együttműködési készség és lojalitás, amelyet a II. világháborúban még szembenálló felek képviselőitől tapasztalt.

Hahn már korábban is részt vett számos iskola és oktatási szervezet alapításában, ennek köszönhetően az oktatással kapcsolatos elképzelései folyamatosan alakultak, fejlődtek. Akkoriban gyakran beszélt az oktatás erejéről, mint a béke felé vezető útról, valamint arról, hogy vissza kell fordítani a társadalomban az „együttérzés hanyatlásának” folyamatát.

Ezeknek az elgondolásoknak a találkozásából született meg az UWC.

Egy 1958-as beszédében azt mondta:

„Háromféleképpen próbálhatjuk megnyerni magunknak a fiatalokat; az egyik, hogy prédikálunk nekik – attól tartok, hogy ez egy csali nélküli horog; a második az, hogy kényszerítjük őket... és azt mondjuk nekik: »Önkéntesnek kell jelentkeznetek«... a harmadik pedig az a felhívás, amely sosem bukik el: »Szükség van rátok«."

1962-ben fogadta első diákjait az UWC Atlantic (eredeti nevén Atlantic College) az Egyesült Királyságban, Walesben. Az első UWC-iskola arra az elgondolásra épült, hogy ha a különböző hátterű fiatalok együtt tanulnak, akkor olyan megértés alakulhat ki köztük, amely elejét veheti a jövőbeli konfliktusoknak.

Ez volt a világ első nemzetközi, kétéves képzésű, 16-19 éves tinédzserek számára létrehozott iskolája.

Olyan hely volt, ahol a diákok elsajátíthatták az empátiát, amely képessé tette őket arra, hogy meghallgassanak és figyelembe vegyenek más nézőpontokat, még akkor is, ha azok nagyon különböznek a sajátjukétól. Megtanulhatták, hogy erősen és határozottan kiálljanak az igazukért, még akkor is, ha ez nagy kockázatot jelent. És megtanulhatták, hogy kitartóak legyenek, és hogy tanuljanak a hibáikból, ahelyett, hogy feladnák.

Az Atlantic College első napjaitól kezdve megszületett a vágy a modell további terjesztésére. Mindez a hidegháború időszakának kellős közepén történt, amikor sokan vették észre egy olyan eszmeiség előnyeit, amely a kapcsolatokra, az együttérzésre és az önkéntességre épül. A hatvanas évek végére megszületett a United World Colleges név, és a mozgalom kezdett valósággá válni.

Az UWC első nemzetközi elnöke, Lord Mountbatten segített abban, hogy az UWC-mozgalom észak-atlanti gyökerein túllépve is fejlődjön. Ő felügyelte a nemzeti bizottságok létrehozását, amelyek a kiválasztják a diákokat és népszerűsítik az UWC-t a különböző országokban. Az elkövetkező években UWC-iskolák nyíltak Szingapúrban és Kanadában, később pedig szerte a világban, más kontinenseken is.

Az UWC mindig is a meghallgatásról és a tanulásról szólt, a körülötte élő közösségek és a világ igényeihez igazodva fejlődött és nőtt. A béke, a megértés és a rugalmas alkalmazkodóképesség iránti elkötelezettsége azonban ma is ugyanolyan erős, mint egykor.

Page 1

 • 2019


  Megnyílik az UWC East Africa.
  Bővebb információ
 • 2017


  Megnyílik az UWC ISAK Japan.
  Bővebb információ
 • 2016


  Megnyílik az UWC Thailand.
  Bővebb információ
 • 2015


  Megnyílik az UWC Changshu China.
  Bővebb információ
 • 2014


  Megnyílik az UWC Dilijan Örményországban és az UWC Robert Bosch College Németországban.
  Bővebb információ
 • 2012


  A Simón Bolívar UWC of Agriculture bezár, miután a venezuelai kormány intézkedéseivel megkezdi az iskola állami egyetemmé való átalakítását.
  Bővebb információ
 • 2009


  Az UWC Maastricht is csatlakozik az UWC-hez, két már meglévő nemzetközi iskolát egyesítve, az International School Maastricht és az International Primary School Joppenhof nevűt.
  Bővebb információ
 • 2006


  Az UWC Costa Rica, korábbi nevén Costa Rica SOS Hermann Gmeiner International College csatlakozik az UWC-mozgalomhoz. Megnyílik az UWC Mostar Bosznia-Hercegovinában.
  Bővebb információ
 • 1999


  A Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke, Nelson Mandela lesz az UWC tiszteletbeli elnöke.
  Bővebb információ
 • 1997


  Megnyílik az UWC Mahindra College az indiai Punéban.
  Bővebb információ
 • 1995


  Őfelsége Noor, Jordánia királynője és az apartheid-ellenes aktivista Nelson Mandela lesznek az UWC társelnökei. Megnyílik a norvégiai UWC Red Cross Nordic, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold, valamin...
  Bővebb információ
 • 1992


  Megnyílik a hongkongi Li Po Chun UWC.
  Bővebb információ
 • 1990-es évek


  Elkezdődnek az UWC rövid kurzusai (Short Courses), melyek által még több fiatal részesülhet és profitálhat ebből az úttörő jellegű oktatási modellből.
  Bővebb információ
 • 1988


  Károly walesi herceg és Dr. Luis Marcano Coello agronómus segítségével megalakul a egy venezuelai UWC iskola – a Simón Bolívar UWC of Agriculture.
  Bővebb információ
 • 1982


  További két iskola nyílik meg: az új-mexikói UWC-USA és az olaszországi UWC Adriatic.
  Bővebb információ
 • 1981


  Az eswatini (korábbi nevén Szváziföld) Waterford Kamhlaba Iskola csatlakozása, melyet 1963-ban alapítottak vegyes etnikumú iskolaként a dél-afrikai apartheid rendelkezéseinek ellensúlyozására. Ettől kezdve Water...
  Bővebb információ
 • 1978


  Károly walesi herceg lesz az UWC elnöke.
  Bővebb információ
 • 1975


  A Singapore International School teljes jogú tagja lesz az UWC-nek, s ettől kezdve UWC South East Asia a neve.
  Bővebb információ
 • 1974


  Megnyílik a Pearson College UWC a kanadai Victoria városban. Az iskolaalapítás ösztönzője a korábbi kanadai miniszterelnök és Nobel-békedíjas Lester B. Pearson volt.
  Bővebb információ
 • 1971


  Megnyílik a Singapore International School az UWC-mozgalom társult tagjaként.
  Bővebb információ
 • 1970-es évek


  Nemzeti bizottságok alakulnak azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az UWC-mozgalmat a különböző országokban és lebonyolítsák a felvételi eljárást.
  Bővebb információ
 • 1967


  Lord Mountbatten lesz a mozgalom első elnöke, azzal a feltétellel, hogy összehangolt erőfeszítéseket tesz a nemzetközibbé válás érdekében. Egy évvel később a növekvő mozgalom a „United World Colleges...
  Bővebb információ
 • 1962


  Az UWC alapítása. Ekkor érkeztek az Atlantic College-ba az első diákok. A The Times így írt róla: „a legizgalmasabb oktatási kísérlet a második világháború óta”.
  Bővebb információ
 • Idővonal

  Az UWC számokban

  18


  Napjainkban 18 UWC oktatási intézmény működik.

  >150


  Nemzeti bizottságaink révén a világ több mint 150 országában van képviseletünk.

  60 000


  Legalább 180 ország több mint 60 000 diákja tanult az UWC-iskolák valamelyikében vagy vett részt valamelyik rövidkurzusunkon.