Ugrás a részletekre ↓
map

Pearson College UWC

Victoria, Brit Kolumbia Kanada

160 diák
16-tól 19 évesig

Alapítva

1974

3 March 2017

A Pearson College UWC Kanada legsokszínűbb és legnemzetközibb beállítottságú középiskolája. Diákjai között ugyanúgy megtalálhatók az összes kanadai tartomány szülöttei, mint ahogy polgárok a világ 150 országából. Az iskola kétéves, egyetem előtti tanmenete a Nemzetközi Érettségire épül, és benne a gyakorlatias, élményalapú oktatás nagy szerepet kap. Az iskola maga, amely a diákok és a tanári kar egy részének otthont adó lakóépületeket is magába foglalja, a Vancouver-sziget déli részén található, a Juan de Fuca szorosra nyíló Pedder Bay partján.

Please enter some content for your news story here.

Három különleges tulajdonság

  • Lester B. Pearson – Az iskola névadója a néhai kanadai miniszterelnök és az egyetlen kanadai Nobel-békedíjas Lester B. Pearson, aki a 20. század második feleben a nemzetek közötti béke és egyetértés népszerűsítése érdekében egy UWC – a mai Pearson College - alapítását kezdeményezte Kanada nyugati partján. Nobel békedíját 1957-ben, az első nemzetközi ENSZ békefenntartó erők megálmodásáért kapta.
  • Különleges természeti és szellemi környezet – Mivel az iskola Kanada nyugati partján, a Scia’new (Beecher Bay) Őslakos Törzs tradicionális területén található, az enyhe, erdős éghajlat és az őslakosok kulturális öröksége motivációt biztosit a diákok számára mind a tanteremben, mind pedig a gyakorlati munka során.
  • Természetvédelmi Terület – Pearson College UWC gondozza a világhírű Race Rocks természetvédelmi Területet. Ez egy aprócska szikla a Csendes-óceánra nyíló Juan de Fuca szoros partján, az iskola közelében, ami gazdag tengeri élővilágával és a diákok számára elérhető vendégházával igazán különleges tanulási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít a diákok számára, akik - többek között – önkéntes munkával, búvárkodással, vagy éppen vizsgák közötti pihenéssel töltik ott az idejüket.
A tanteremben 

Az iskola diákjai a világon szeles körűen elfogadott Nemzetközi Érettségi programban vesznek reszt. Egyes, a magyar állami középiskolákban elfogadott tárgyak mellett az iskolában lehetőség van filozófia, antropológia, közgazdaságtan, színházi ismeretek és tengerbiológia tanulására is. Emellett a diákoknak lehetőségük van kiegészítő önálló, és csoportos tantárgyi munkára is.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

Az iskolai élet a tantermi oktatás mellett nagyon gyakorlatias. A heti rendszerességű önkéntes munka, kreatív elfoglaltságok, és aktív kültéri programok (CAS) mellett az iskola sikeres befejezéséhez az intézmény 80 óra önkéntes munkát is megkövetel, ami az első és a második tanév között, többnyire a diákok hazájában végzendő el.

Félévente egy alkalommal a diákok kitalálnak, megterveznek, és megvalósítanak egy-egy egyéni vagy kiscsoportos projektet.

A Pearson College diákjai hazájuk kultúráját, különböző zenés, táncos, és irodalmi előadások formájában osztják meg a helyi közösséggel az évente megrendezésre kerülő „One World” előadás során. Emellett az iskolában rendszeres közösségi élet van előadások, vitakörök formájában.

A diákok rendszeres, szervezett munkája az iskola mindennapi működésének szerves része, és minden diák számára követelmény. Minden diáktól elvárt a rendszeres közreműködés az iskola konyhájának a működtetésében, ill. a diákok a könyvtár és az iskola újrahasznosítási programjához, valamint az elsősegély-nyújtó és a tűzoltó-csapat munkájához is hozzájárulnak.

A rendszeres mozgásban és az egészséges életmódban a napi szinten elérhető sportlétesítmények mellett egy, a diákok által vezetett sport/edzésprogram is segítséget nyújt.

Rövid nyári programok 

Az iskola minden nyáron tart egy háromhetes, UWC értékeken alapuló programot (Pearson Seminar on Youth Leadership (PSYL)). Ez az összejövetel az iskolában kerül megrendezésre, résztvevői fiatalok a világ minden tájáról, célja pedig egy olyan nemzetközi közösség létrehozása, amely pozitív változások létrehozására törekszik a világban.

Az iskolai létesítmények 

Az iskola öt, negyven főt befogadó fő lakóépülete az összes diák mellett egy-egy bentlakásos felügyelő tanárnak is otthont ad, akik egy külön lakrészben élnek a diákok közelségében. Emellett számos más, kisebb épület is található az iskola területen, amelyek a tanári kar egy részének és családjuknak adnak otthont.

Építészetileg az épületek egy modern, a Kanada nyugati partjára jellemző stílusban épültek, amely beleillik az iskola természeti környezetébe. A létesítmények között található egy vízparti ebédlő, tantermek, egy képzőművészeti műhely, egy 300 férőhelyes színház, könyvtár, valamint egy szellemi központ is. Különleges építészeti elemek is megtalálhatók az iskolában, úgymint egy vízen úszó tengerbiológiai laboratórium, es egy csillagvizsgáló, amelyek különleges és ritka kutatási lehetőséget nyújtanak a diákoknak. Emellett a diákok a közeli Race Rocks Természetvédelmi Területen is végezhetnek tengerbiológiai kutatásokat, mind a víz alatt, mind pedig a víz felett.
A sportlétesítmények között van egy beltéri 25m-es uszoda, edzőterem, valamint kültéri foci-, kosárlabda-, és teniszpálya. Emellett az iskola közvetlen környezetében kirándulásra és kerékpározásra is számos lehetőség van.

Földrajzi  elhelyezkedés 

Az iskola egy gyönyörű, erdős öböl (Pedder Bay) partján található, a Vancouver-sziget déli csücskén, Kanada nyugati részén. Az iskola kb. 30 km-re délnyugatra található Brit Kolumbia tartományi fővárosától, Victoriától.

Jelentkezés 

Jelentkezni a leendő diákok hazájában található UWC bizottságokon keresztül lehet. Kivétel és eltérés ettől csak különleges esetekben történik, például ha a diák hontalan, menekült, vagy hazájában nem létezik UWC bizottság.

További információért látogass el az alábbi oldalra:
HTTP://www.pearsoncollege.ca/p/?pgn=Apply&subpgn=HelloBienvenue&pn=HelloBienvenue

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Elérhetőségek


Pearson College UWC
650 Pearson College Drive
V9C 4H7 Victoria
Canada

18 Iskola világszerte