Ugrás a részletekre ↓
map

Pearson College UWC

Victoria, Brit Kolumbia állam, Kanada

160 diák
16-19 éves korosztály 

Alapítva

1974

3 March 2017

A Pearson College UWC Kanada legsokszínűbb és legnemzetközibb beállítottságú iskolája. Diákjai között ugyanúgy megtalálhatók az összes kanadai tartomány szülöttei, mint ahogy a világ 150 országának ifjú állampolgárai. Az iskola kétéves, egyetem előtti tanmenete a Nemzetközi Érettségire Diplomaprogramra épül, és nagy szerepet kap benne a gyakorlatias, élményalapú oktatás. Bentlakásos iskolaként a Vancouver-sziget déli részén található Pedder Bay partján helyezkedik el.

Please enter some content for your news story here.

Három különleges vonás

  • Lester B. Pearson - Az iskola névadója a néhai kanadai miniszterelnök és az egyetlen kanadai Nobel-békedíjas Lester B. Pearson, akinek a nemzetek közötti békéről és egyetértésről alkotott víziója inspirálta az iskola alapítóit. A Nobel-békedíjat 1957-ben, az első nemzetközi ENSZ békefenntartó erők kigondolásáért és létrehozásáért kapta.
  • Különleges természeti és spirituális környezet - Az iskola Kanada nyugati partján, a scia’new nevű (Beecher Bay) őslakos törzs tradicionális területén található, a kampuszt beborító erdők és az enyhe klíma külön löketet ad a diákoknak a kihívások keresésében a modern tantermekben zajló és a természetbeni tapasztalati tanulás terén is.
  • Természetvédelmi Terület - A Pearson College UWC gondozza a világhírű Race Rocks természetvédelmi területet. A diákok a rezervátum területén tengerbiológiai kurzusok terepgyakorlatait, búvárkodást vagy önkéntes munkát is végezhetnek. 
A tanteremben 

A Pearson College a Nemzetközi Érettségi Diploma Programot (International Baccalaureate Diploma Programme, IBDP) kínálja. A szokásos tárgyak mellett az iskolában lehetőség van filozófia, tengerbiológia, francia és spanyol nyelv, vizuális művészetek és színművészet tanulására is. 

A tantermen kívül 

A Pearson College UWC-ben a diákok cselekedve tanulnak, méghozzá a kreativitás, testmozgás és szolgálat (Creativity, Activity, Service; CAS) program által. Az iskola sikeres befejezéséhez az intézmény 80 óra önkéntes munkát is megkövetel, melyet a diákoknak az első és a második tanév között, többnyire hazájukban kell elvégezniük.

Félévente egy alkalommal a diákok kitalálnak, megterveznek és megvalósítanak egy-egy egyéni vagy kiscsoportos projektet.

Az itt tanulók hazájuk kultúráját különböző zenés, táncos, és irodalmi előadások formájában osztják meg a helyi közösséggel az évente megrendezésre kerülő „One World” előadás során. Emellett az iskolában rendszeres közösségi élet van előadások, vitakörök formájában. Ilyen a Global Affairs („Globális Ügyek”), a Special Topic Days („Speciális Témájú Napok”), a Cultural Sharing Days („Kulturális Megosztás Napjai”), s a Village Meetings („Falugyűlések”). Részt lehet venni továbbá önkéntesként a kampusz Vészhelyzeti Reagálócsapatának munkájában.

A diákoknak a Village Service („Faluszolgálat”) részeként segíteniük kell a kampusz területén. Részt vesznek a hulladék újrahasznosításban, könyvtári szolgálatban és más, a kampusz rendben tartásához kapcsolódó munkákban.

A napi rendszerességű fitneszprogramokat a diákok által vezetett egyéb sport- és edzésprogramok egészítik ki. 
 

Rövidkurzusok 

Az iskola minden nyáron tart egy három hetes, UWC értékeken alapuló programot, melynek neve: Pearson Seminar on Youth Leadership (PSYL; „Pearson kurzus a fiatalok vezetői szerepvállalásáról). Ez a tábor az iskolában kerül megrendezésre, résztvevői fiatalok a világ minden tájáról, célja pedig egy olyan nemzetközi közösség felépítése, amely a tanulmányok és vezetés terén akár kockázatokat is vállalva pozitív változások létrehozására törekszik a világban.

Az iskola minden nyáron tart egy háromhetes, UWC értékeken alapuló programot (Pearson Seminar on Youth Leadership (PSYL)). Ez az összejövetel az iskolában kerül megrendezésre, résztvevői fiatalok a világ minden tájáról, célja pedig egy olyan nemzetközi közösség létrehozása, amely pozitív változások létrehozására törekszik a világban.

Kampusz és létesítmények 

A diákok és a tantestület tagjai (ők családostul) a kampuszon laknak. Az iskolának öt, negyven főt befogadó fő lakóépülete van, bennük négy fős szobákkal, s minden épületben egy házfelügyelő tanár lakásával.

A lakóházak a Kanada nyugati partjára jellemző „West Coast modern” stílusban épültek, ami jól illeszkedik az iskola természeti környezetébe. A létesítmények között található egy vízpartra néző ebédlő, tantermek, egy 300 férőhelyes színház, képzőművészeti műhelyek, tanulmányi információs központ és könyvtár, valamint egy spirituális központ is. Különleges építészeti elemek is megtalálhatók az iskolában, például egy vízen úszó tengerbiológiai központ az öbölben, amelyben van egy jól felszerelt, vízparti környezeti rendszerek vizsgálatára alkalmas laboratórium, illetve van az iskolának egy dombtetőn álló csillagvizsgálója is, mely a diákok asztronómiai tanulmányait támogatja, lehetővé téve az éjszakai égbolt megfigyelését. Emellett a diákok a közeli Race Rocks Természetvédelmi Területen is végezhetnek tengerbiológiai kutatásokat a víz alatt és felett is. A szabadidős létesítmények között van egy beltéri 25m-es uszoda, edzőterem, valamint kültéri tenisz-, kosárlabda-, és röplabda- és futballpálya. Ide sorolható még a közösségi terem, és az iskola közvetlen környezetében meglévő, kiterjedt, gyalogtúrára vagy kerékpározásra alkalmas utak és ösvények hálózata.

Földrajzi  elhelyezkedés 

Az iskola egy gyönyörű, erdős öböl (Pedder Bay) partján található, a Vancouver sziget déli csücskén, Kanada nyugati részén, kb. 30 km-re délnyugatra Brit Kolumbia tartományi fővárosától, Victoriától. Az iskola területei a Sc'ianew (Beecher Bay) First Nation, a helyi őslakosok hagyományos lakhelyét képező, ma is saját igazgatása alá tartozó területen helyezkednek el.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban: UWC Global Selection Programme. Kivétel és eltérés ettől csak különleges esetekben lehet, például ha a diák hontalan vagy menekült háttérből érkezik. Az iskoláról további információt kínál a Pearson College UWC saját honlapja.

Jelentkezni a leendő diákok hazájában található UWC bizottságokon keresztül lehet. Kivétel és eltérés ettől csak különleges esetekben történik, például ha a diák hontalan, menekült, vagy hazájában nem létezik UWC bizottság.

További információért látogass el az alábbi oldalra:
HTTP://www.pearsoncollege.ca/p/?pgn=Apply&subpgn=HelloBienvenue&pn=HelloBienvenue

 

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Elérhetőségek


Pearson College UWC
650 Pearson College Drive
Victoria, BC
V9C 4H7
Kanada

18 Iskola világszerte