Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Maastricht

Maastricht, Hollandia

900 diák
4-19 éves korosztály

Alapítva

2009

3 March 2017

Az UWC Maastricht egy multikulturális iskola, amelynek diákjai több mint 100 különböző nemzetiségből kerülnek ki. Az iskola a holland közoktatás keretein belül működik, a holland kormány támogatásával. Azért jött létre, hogy Maastricht nemzetközi közösségeinek igényeit kielégítse, és hogy az UWC nemzeti bizottságai által kiválogatott, a világ egyéb részeiről érkező diákoknak is oktatást nyújtson. Az UWC Maastricht 4 és 19 év közötti diákokat fogad.

Három különleges vonás

  • Általános és középiskolás, bejáró és bentlakó diákok - Az UWC Maastricht több mint 900 nemzetközi diákot fogad, 4 éves kortól 18 éves korig. Többségük családjával a régióban él. A kampusz 200 bentlakó IBDP-diáknak ad otthont.
  • Social Impact Programme (Társadalmihatás-program) - Az UWC Maastricht ezen a néven egy olyan programot alakított ki, amely cselekvésorientált kurzusokat, társadalmi vállalkozást, hallgatói konferenciákat és közösségi szolgálati projekteket foglal magában. A diákok ezek révén olyan készségeket és attitűdöket fejlesztenek ki magukban, amelyek szükségesek ahhoz, hogy aktív résztvevői legyenek a társadalomnak, s hogy bárhol, az élet bármyle területén felismerjék a problémákat és az igazságtalanságokat. 
  • Elhelyezkedés - Az UWC Maastricht kampusza Maastricht egy nagyon zöld és lombos részén található, közel a városközponthoz, valamint a német és a belga határhoz. Maastricht városa a külföldről érkező látogatók és turisták számára egyaránt a holland úticélok élvonalába tartozik. Nyitott, többnyelvű és innovatív lakossággal rendelkezik, tele életerővel. 
A tanteremben 

Az UWC Maastricht a 4-11 éves általános iskolás diákok számára koncepcióalapú, a megismerésre összpontosító programot kínál.

A Primary Curriculum nevű (4-11 évesek számára kialakított) tanterv számos tantárgyból áll, melyek némelyike az angol nyelvtudás szintjének függvényében érhető el. 

Az IB-Middle Years Programme (11-16 éveseknek) arra ösztönzi a diákokat, hogy megragadják és megértsék a kapcsolatot a hagyományos iskolai tantárgyak és a való világ között, és kritikus, reflektív gondolkodást sajátítsanak el. 

A 16-18 évesek számára az iskola a Nemzetközi Érettségi (International Baccalaureate Diploma Programme, IBDP) programját kínálja. Az szokásos tantárgyak mellett az UWC Maastricht kínál még holland, német, spanyol, olasz, arab nyelvet, a világ kultúrái és művészetei nevű tárgyat, világpolitikai ismereteket, vizuális művészetet és zenét.

A tantermen kívül 

Az UWC Maastricht elkötelezett abban, hogy ösztönözze a társadalmi vállalkozást a diákok és a munkatársak között egyaránt, és segítséget nyújt, megfelelő eszközöket szolgáltat az ilyen projektek fenntarthatóságához. A Youth Social Entrepreneurship (YSE, Ifjúsági Társadalmi Vállalkozás) programban való részvétel minden az IB Diploma Programban elsőéves diák számára kötelező.

Az első IBDP-tanévben a diákok megterveznek és végrehajtanak egy egyhetes projektet, Maastricht helyi közösségeinek valamelyikében. Ezen felül minden IBDP-diákot arra ösztönöznek, hogy szervezzen egy (szabadon választható) projekthetet Európában az iskolaszünetek alatt, melyben a hangsúly a szolgálaton, kreativitáson, aktivitáson és általánosságban a felfedezésen van. 

Az évente megrendezett, kétnapos Theory of Knowledge (TOK, ismeretelmélet) konferencia komoly előadók segítségével ad lehetőséget a diákok számára, hogy kritikus megfigyelői és résztvevői legyenek az őket körülvevő világnak. 

A négynapos International Peace Conference (Nemzetközi Békekonferencia) pedig a világ minden tájáról ideérkező professzionális békéltetőkkel, kihívókkal (challegners), támogatókkal és szakértőkkel zajlik, akik nemcsak tudásukat osztják meg a diákokkal, de inspirálják is őket. Azok a diákok pedig, akik megtapasztalták a béke hiányát, vagy bármilyen személyes tapasztalatuk van ilyen konfliktusokról, beszámolóikkal egyedülálló meglátásokat kínálnak társaiknak, akikkel megoldás-fókuszú beszélgetésekben vehetnek részt. 

A Maastricht Model United Nations Conference (MaasMUN, Maastricht Modell ENSZ Konferencia) és a TEDxYouth@Maastricht két további teljes egészében diákok-vezette, évente zajló esemény. 

Kampusz és létesítmények 

A kampuszt 2015-ben építették, parkos környezet veszi körül, Maastricht belvárosának északkeleti részén helyezkedik el. A helyszínt sportpályák, angol stílusú természetvédelmi terület és újonnan épült lakónegyedek veszik körül. A kampuszra való eljutáshoz egy hídon kell keresztülmenni, melyen csak gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnek.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az iskola Maastrichtban, egy nemzetközi karakterű városban található, Hollandia legnaposabb, legdélibb részén. A belváros kb. 10 perc bicikliútra van innen.

Felvételi folyamat
 

Az iskolaelőkészítőbe, az általános- és középiskolai évfolyamokra való jelentkezést a holland törvények szabályozzák. A bentlakói státuszra pályázó leendő IBDP-diákok az UWC nemzeti bizottsági rendszerén keresztül jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban: UWC Global Selection Programme. Az iskoláról további információt kínál az UWC Maastricht saját honlapja.

Elérhetőségek


UWC Maastricht
PO Box 1187
6201 BD Maastricht
Hollandia

18 Iskola világszerte