Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburg, Németország

200 diák
16 - 19 évesek

Alapítva

2014

3 March 2017

A UWC Robert Bosch College a német UWC nemzeti bizottság, valamint a Robert Bosch Alapítvány közös projektje. Az iskola Freiburgban, Németország „legzöldebb városában” található, és ehhez méltóan különleges szerepet játszik a fenntartható fejlődés az iskola életében, ami több formában is megjelenik annak oktatásától kezdve, a mindennapi életen keresztül az épületekig. A Fekete-erdő Nemzeti Park közelsége változatos kültéri szabadidős programokra nyújt lehetőséget. Az intézményen belüli sokszínűség az iskola egyik fő célja. Ennek okán a diákok 70%-a teljes ösztöndíj részese Baden Württemberg állam, Robert Bosch Alapítvány, B. Braun Melsungen AG és sok más szervezet és egyén támogatásának köszönhetően.

Három különleges tulajdonság

  • Hangsúlyos sokszínűség - Az intézmény tagjai több, mint 90 országból származnak, 60 nyelven szólalnak meg, és az összes világvallás képviselteti magát.
  • Fenntartható fejlődés - Számos intézményi szintű együttműködés a városon belül, valamint a diákok és a tantestület tapasztalatai biztosítják a fenntartható fejlődés oktatásának alapját.
  • Freiburg, az egyetemváros - Freiburg városa számos kulturális, valamint CAS (kreatív, sport és közösségi szolgálat) programlehetőséget nyújt a diákok számára.
A tanteremben 

A UWC Robert Bosch College tantervét a Nemzetközi Érettségi Diploma Program (IBDP) adja. Az iskola fenntartható fejlődés iránti fókuszából adódódóan a természettudományokra, valamint a matematikára is megkülönböztetett figyelem irányul. A hagyományos tantárgyakon felül, mint a közgazdaságtan vagy fizika, a következők is tanulhatók: arab nyelv és irodalom, világunk művészetei és kultúrái, politikafilozófia, Ázsia és Óceánia történelme. A tanórákra kis létszám jellemző, általában 10-12 diák ül egyszerre a tanteremben.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

A kreatív és a sport része a CAS-nek változatos, gyakran diákok által vezetett foglalkozásokat foglal magába, mint banki ügyletelés, blogolás, A-Capella improvizáció, koncertezés az RBC vonós zenekarral városi intézményekben, vitakör, nemzetközi vegán gasztronómia, báltermi és Bollywood tánc, foci, beltéri mászás, jóga és taekwondo.

Az iskola 26 különböző freiburgi szervezettel és intézménnyel áll kapcsolatban, például iskolákkal, óvodákkal, menekülttáborokkal, hajléktalan szállókkal, otthonokkal és természetvédelmi intézményekkel. Hetente egyszer órák helyett a diákok ezen helyszínek egyikén foglalatoskodnak.

Évente kétszer a projekt hetek keretében a tanulók egy projektet szerveznek meg és valósítanak meg, amiknek megkötése, hogy magába foglaljon legalább egy CAS elemet.

Négy alkalommal egy évben tanítás helyett az iskola „Fókusznapot” tart. Ezeket a napokat előadások, workshopok, és foglalkozások töltik ki, amik mind egy előre kiválasztott téma körül forognak. Néhány korábbi téma: vallási párbeszéd, demokrácia, jog és igazságtalanság, fenntartható fejlődés.

A heti tanmenet szerves részét képezi az ún. „Global Affairs”, ami lényegében kortárs kérdésekkel foglalkozik, és konfliktushelyzetekről szóló előadásokat takar – többek között politikai, vallási, gazdasági, kulturális és szociális témákról és trendekről beszélgethetnek és hallhatnak az iskola tanulói, gyakran megkülönböztetett vendégelőadóktól.

Végül, de nem utolsó sorban a kampusz közösségként funkcionál: minden diák választ egy területet, amin belül hozzájárulnak az iskola fenntartásához: ezen területek közé tartozik a könyvtár, a kert vagy éppen kommunikációs iroda, de a lista itt nem ér véget. Megtalálni a lehetőséget arra, hogyan tud valaki visszaadni a közösségnek az integráció és a konstruktív együttélés része.

Az iskolai létesítmények 

UWC Robert Bosch College iskolaépülete voltaképpen egy történelmi kolostor, amit a Robert Bosch Alapítvány renovált és részben újjáépített. Az 1850-es évekbeli épületben találhatóak a tantermek, a könyvtár, valamint a művészeti terem, a laborok, és a konditerem is. A tantestület és az adminisztrációs személyzet irodái, illetve a Csönd szobája (ami jógára, meditációra és spirituális elmélyülésre nyújt lehetőséget) az emeleten találhatóak.

A Kartaus (az iskolaépület) gyümölcsöskertekkel, legelőkkel és egy történelmi kerttel van körülvéve. A kertet, amit eredetileg a karthauzi szerzetesek állítottak fel 1340 körül, jelenleg a diákok és a tantestület közösen gondozza. A kert mondhatni jelképe az iskola elkötelezettségének a fenntartható fejlődés és annak oktatása iránt, és amolyan „zöld tanteremként” funkcionál.

A kolostor mögött egy újonnan épült együttes foglalja magába a menzát és annak tetején az előadótermet. A menzát a „Dreisamwerke” civil szervezet üzemelteti, ami inkluzív alapon működik: számos alkalmazottjuk fogyatékkal él. Minden diáknak kötelessége besegíteni a menza működésébe (ez általában félévenként egy műszakot, étkezést jelent).

A diákfalu a Kartausszal szemben helyezkedik el, és szándékosan úgy tervezték meg, hogy modern megjelenésével kontrasztot nyújtson a történelmi épülettel. Nyolc, kockaalakú ház diákoknak, négy pedig tanároknak nyújt otthont – ezek alkotják együtt a falut. Minden ház más kilátással rendelkezik a környezetre, ami az iskola sokszínűséget jelképezi. Minden házban 24 diák lakik, egy szobára négy fő jut. A háromemeletes épületek földszintjén amerikai konyha található, fürdőszobából minden emeleten egy-egy. Mindegyik ház „passzív háznak” minősül, és Freiburg szigorú energiahatékonysági követelményeinek megfelelően épültek.

Földrajzi elhelyezkedés 

A UWC Robert Bosch College a németországi Freiburg városában helyezkedik el, a Fekete-erdő szélén, a svájci és francia határtól egyaránt harminc percre.

Jelentkezés 

Az iskolába minden tanuló a saját országa nemzeti bizottságán keresztül nyerhet felvételt. 2014-es alapítása óta UWC RBC évente legalább kettő ösztöndíjat biztosít menekült fiatalok számára.

https://youtu.be/YhJEcPHL3vc

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Elérhetőségek


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Iskola világszerte