Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburg, Németország

200 diák
16 - 19 éves korosztály

Alapítás éve

2014

3 March 2017

Az UWC Robert Bosch College a Deutsche Stiftung UWC és a Robert Bosch Stiftung közös projektje. A Németország „zöld városában”, Freiburgban található iskola különös hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, ami az oktatásban, a diákság életében és az épületek építészetében is megjelenik. A Fekete-erdei Nemzeti Park közelsége továbbá széleskörű, jól szervezhető szabadtéri programokat tesz lehetővé. Az iskola fő célja a tudatos sokszínűség. Ennek érdekében jelenleg a diákság 70%-a teljes ösztöndíjat kap, az állami minisztérium, a Robert Bosch Stiftung, a B. Braun Melsungen AG, valamint számos más alapítvány és magánszemély támogatásának köszönhetően.

Három különleges vonás

  • Szándékos sokszínűség – Több mint 90 nemzetiség, több mint 60 nyelv és minden nagyobb vallási csoport képviselteti magát.
  • Fenntarthatóság – A városi intézményekkel való együttműködések, valamint a diákok és a tantestület tapasztalatai képezik az iskolában folyó fenntarthatósági oktatás alapját.
  • Freiburg egyetemi városa – Az iskola Freiburg közvetlen közelében található, így a diákok élvezhetik annak kulturális életét, valamint a kreativitás, testmozgás és önkéntesség (Creativity, Activity, Service; CAS) programban és azon túl is széles merítést nyernek a szolgáltatási projektekből.
A tanteremben 

Az UWC Robert Bosch College a Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) kínálja. Tekintettel arra, hogy az iskola a fenntarthatóságra összpontosít, a természettudományok fontos szerepet kapnak az oktatásban, csakúgy, mint a matematika. Az egyéb szokásos tantárgyak mellett az iskola arab nyelv, világművészetek és -kultúrák, politikai eszmék, Ázsia és Óceánia története tantárgyakat kínál. Az RBC-ben az osztályok általában kis létszámúak, átlagosan 10-12 diák tanul együtt a tanórákon.

A tantermen kívül 

A kreativitás és testmozgás szekciók a gyakran diákok által vezetett tevékenységek széles skáláját foglalják magukban, mint például a sütés, blogolás, improvizáció az a-capella kórussal, fellépés városi intézményekben az RBC vonósegyüttesével, disputa-kör, vagy nemzetközi vegán konyha, társastánc vagy bollywoodi tánc, foci, bouldering, jóga vagy taekwondo.

Az iskola Freiburg városában található 26 intézménnyel és szervezettel működik együtt, köztük iskolákkal, óvodákkal, menekülttáborokkal, hajléktalanok szociális ellátóival, gondozóházakkal és ökológiai intézményekkel. A diákok hetente egyszer, tanítási időben meglátogatják e projektek egyikét.

Évente kétszer, a projekthét során a diákok olyan projektekben vesznek részt, amelyeknek a tanuláshoz kapcsolódnak. Ezek lehetnek szociális tevékenységek, sport- vagy kreatív tevékenységek.

Évente négyszer az iskola felfüggeszti az órákat, és az egész közösség számára ún. Special Focus Days-t (különleges fókuszú napokat) szervez. Ezek a napok egy-egy téma – például a vallásközi párbeszéd, a demokrácia, az igazságosság és igazságtalanság vagy a fenntarthatóság – köré szerveződő előadásokat, műhelymunkákat és beszédeket tartalmaznak.

A tantervbe integrált Global Affairs („globális ügyek”) nevű további alkalmak célja, hogy korunk kérdéseivel foglalkozzanak – a politikától a vallásig, a gazdaságig vagy a társadalomtudományokig vagy a kulturális trendekig –, gyakran ismert előadók bevonásával.

A campus maga közösségként is működik: minden diákot arra ösztönöznek, hogy válasszon egy területet az iskolán belül, és járuljon hozzá annak rendben tartásához, beleértve a könyvtárat, a kertet vagy a kommunikációs irodát. A segítségnyújtás módjának megtalálása és a közösségért végzett szolgálat sem más, mint a társadalmi szerepvállalás egy további módja.

Campus és létesítmények 

Az UWC Robert Bosch College egy régi kolostorépületben kapott helyet, amelyet a Robert Bosch Stiftung felújított és részben átépített. A tantermek, a könyvtár, valamint a művészeti és fitnesztermek és a laboratóriumok az 1850-ben épült történelmi épületben találhatók. A legfelső emeleten emellett tanári és oktatói szobák, irodák, valamint egy csendszoba található, ahol jóga- és meditációs foglalkozások zajlanak, és ahol a diákok egyénileg imádkozhatnak is.

A Kartaust gyümölcsösök, füves területek és egy történelmi kolostorkert veszi körül, amelyet a diákok és a személyzet organikus módon művel. A kert 1340 óta létezik, először karthauzi szerzetesek hozták létre, és a mostanra ismét visszakapta régi formáját. Ma a kert szerves részévé lett az RBC fenntarthatósági küldetésének és megközelítésének, ez lett az iskola „zöld tanterme”.

A régi kolostor mögött egy újonnan emelt épület ad otthont a menzának és az Auditoriumnak. A menzát a Dreisamwerke nevű civil szervezet működteti, amely inkluzív alapon működik, és fogyatékkal élőknek biztosít munkát. Minden diáknak rotációs alapon kell segítenie a konyhai munkában.

A diákfalu a Kartausszal szemben található, és szándékosan úgy épült, hogy kontrasztot képezzen a történelmi épülettel. A „falut” 8 kocka alakú diákház és 4 személyzeti (tanárok, dolgozók szállását adó) ház alkotja. Minden ház más-más perspektívát kínál a környezetvédelemre, ami a bennük meglévő sokszínűséget tükrözi: 24 diák osztozik egy házon, 4-en laknak egy szobában. A háromszintes házakban egy közösségi helyiség található, konyhával, valamint két lakószint, mindegyiken külön fürdőszobával. Minden épület passzívház, és a freiburgi nagyon szigorú energiahatékonysági szabványok szerint épült.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC Robert Bosch College a németországi Freiburgban található, a Fekete-erdő szélén, mindössze 30 percre a francia és svájci határtól.

Felvételi folyamat 

Az IBDP programra az UWC nemzeti bizottságain keresztül lehet pályázni. 2014 óta az iskola évente két további ösztöndíjat is felajánl menekült hátterű diákoknak. Az iskoláról további információt kínál az UWC Robert Bosch College saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kapcsolat


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Iskola világszerte