Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Atlantic

Vale of Glamorgan,
Wales, Egyesült Királyság

350 diák
15-19 éves korosztály

Alapítás éve

1962

3 March 2017

Az UWC alapító iskolájának, az UWC Atlanticnek 1962-es létrehozása óta az volt a célja, hogy az oktatáson keresztül segítse, előmozdítsa a nemzetközi megértést. Platformot biztosít a fiatalok számára, hogy a megosztott tapasztalatokon keresztül tanulhassanak és a pozitív változások motorjává váljanak.

Három különleges vonás

  • Történelmi örökség – A globális oktatási mozgalom alapító iskolája, az UWC Atlantic az Egyesült Királyságban, a 12. századi Szent Donát-kastélyban található. Itt fejlesztették ki a merev aljú mentőcsónakot (Rigid-Hulled Inflatable Lifeboat, RIB).
  • Atlantic Outdoors – Az iskola tanulmányi programjain kívül kiemelkedő figyelmet kap a testmozgás, az önkéntesség, a kezdeményező vezetés és a csapatmunka. 
  • Empowerment – A mozgalomalapító Kurt Hahn által több mint 50 évvel ezelőtt indított oktatási forradalom jegyében a diákok szabadságot kapnak, de felelősséget kell, hogy vállaljanak saját döntéseikért és cselekedeteikért, s mindehhez biztonságos környezetet ad a felnőttek támogató jelenléte.
A tanteremben

A 16-19 éves diákoknak szánt, kétéves „Atlantic Diploma” két részre bontható: egyik a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) tanmenete, a másik a tapasztalati tanulást biztosító tevékenységek csoportja, amely a béke és a fenntartható fejlődéshez szükséges kulcsfontosságú kompetenciákra és a diák-kezdeményezésekre összpontosít. Mindezek összekapcsolódnak, és közös örökségben osztoznak Kurt Hahn, a United World College mozgalom és Alec Peterson oktatási munkájának úttörő filozófiája révén.

A program az iskola küldetését képviseli a gyakorlatban: a közösségben végzett önkéntesség, az együttműködés és a társadalmi szerepvállalás iránti egész életen át tartó elkötelezettségre összpontosít, és a fiatalokban fejleszti a személyes kezdeményezőkészséget és a vezetői készségeket. A diákok bizalmi, hiteles felelősséggel és döntéshozatallal járó pozíciókba kerülnek, tettekkel és személyes példamutatással bizonyítják elkötelezettségüket a pozitív változások elérésére a világban.

A tantermen kívül

A tanórákat kiegészítő program négy tapasztalati ágat foglal magában – Environmental (környezetismereti), Global (globális), Social Justice (társadalmi igazságosság), Outdoor (szabadtéri) – melyek keretében a diákoknak lehetőségük van rá, hogy új felfedezéseket tegyenek, megtalálják saját további útjukat, szembesüljenek a kockázatokkal és leküzdjék a kudarctól való félelmüket. Minden ágnak két területe van: az elsődleges megvalósítás, amelyben benne foglaltatik a közösségi szerepvállalás programja, és a másodlagos megvalósítás, amelynek négy meghatározó eleme van: tevékenységek, diák-kezdeményezések, küldetésfókuszú időszakok és projektidőszak.

Campus és létesítmények 

Az UWC Atlanticnek otthont adó 12. századi Szt. Donát-kastély különleges hangulatot kölcsönöz az intézménynek. Az épületben iskolagyűlést is befogadni képes nagyterem és tantermek kaptak helyet.

A diákok elszállásolására nyolc, egyenként 48 férőhelyes kollégiumi épület áll rendelkezésre, külön lány és fiú folyosókkal. Egy szobában általában négy tanuló kap szállást, lehetőség szerint ugyanabból az évfolyamból, de különböző nemzetiségekből. A tanulókra „pótszülők” (helyi nevükön „houseparents”), szintén bentlakó tanárok felügyelnek, akik mellettük laknak és idejük nagy részét a diákokkal töltik, támogatva őket, amiben csak lehet.

Néhány az iskola további létesítményei közül: ebédlő, könyvtár, erdős terület, kül- és beltéri uszoda, és a műemlékjellegű épületekben elhelyezkedő tantermek.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC Atlantic az Egyesült Királyságban, Wales déli partján található. Az iskola viszonylag közel van Bridgend városához, és Wales fővárosához, Cardiff-hoz is, tehát a diákok számára könnyen elérhető több fontos tömegközlekedési csomópont, beleértve a buszos, vasúti és a légiközlekedést is.

Felvételi folyamat

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Az iskoláról további információt kínál az UWC Atlantic saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kapcsolat


UWC Atlantic College
St Donat's Castle
St Donat's
Llantwit Major
Vale of Glamorgan
CF61 1WF
United Kingdom

18 Iskola világszerte