Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Mahindra College

Pune, India

240 diák
15-18 éves korosztály

Alapítás éve

1997

3 March 2017

Minden 1997-ben kezdődött, Harish Mahindra – a világszerte ismert Mahindra & Mahindra Csoporttól – nagyvonalú telek- és épületadományával. Az UWC Mahindra, vagy kevésbé hivatalosan MUWCI (bevett kiejtése: „mjuki”), egy sokszínű iskola, amelynek gazdag hagyományai vannak a tantervi innováció és az önkéntes társadalmi munka területén. Több program, köztük a Nemzetközi Érettségi Program (IBDP) ún. World Studies Extended Essay-je (globális ismeretek nagyesszéje) és a mozgókép-ismeretek program is itt került kidolgozásra és kipróbálásra. Az iskola emellett az Akshara Alapítványt is üzemelteti; melynek célja, hogy az iskola pozitív helyi kihatását elősegítse, és a tanulóknak lehetőségük legyen projekt-alapú és önkéntes szolgálat közbeni tanulásra.

Campus and Facilities  

The campus is located on a 175-acre conservation park overlooking the Mulshi and Kolvan valleys, 150 km from Mumbai. 

Architect Christopher Benninger has won international awards for the campus design, based on local architecture and which uses regional materials.

Classrooms are based around a quadrangle and each has its own courtyard. The hall, library, arts centre, science laboratories, catering and administrative centres are in this central area.

Since 2000, staff, students and faculty have planted over 100,000 trees on campus, making it a shady and green space to live and learn. 

Három különleges vonás

  • A tanterv gazdagsága (MUWCI Core & Project-based Diploma) – az UWC Mahindra a tantervi innovációról lett ismert a mozgalomban, és több itt életre hívott program vált később a Nemzetközi Érettségi Program (IBDP) tantervének részévé. Az elmúlt néhány évben a MUWCI kifejlesztette saját tantervét, az ún. MUWCI Core-t, amely a tanulás négy alapvető pillérét – társas és érzelmi, szabadtéri és ökológiai, helyalapú és kontextuális, valamint politikai – tartalmazza. Az iskola Projektalapú Diplomaprogramja (Project Based Certificate) izgalmas lehetőség a valós élethelyzeteken és a projekteken alapuló tanulásra.
  • Diák-vezette kezdeményezések – A diákság aktívan részt vesz az iskolát érintő legtöbb döntés meghozatalában, mint például a campus és a környező falvak rendelkezésre álló forrásainak felhasználása. A tanulók aktív és széleskörű bevonása olyan projekteket eredményez, amelyek aztán hagyománnyá válnak. Ilyen például a Community Fund (Közösségi Tőke) és az évenként megrendezett Theatre Season (Színház Szezon), amelyben a diákok rendezőként vagy egyéb szerepekben vehetnek részt. Az így született színházi előadások február során, egy kéthetes időszakban kerülnek bemutatásra a campus különböző pontjain.
  • Indiai környezet – A MUWCI diákjai nemcsak abból profitálhatnak, hogy kortársaik több mint 60 országból érkeznek, hanem élvezhetik a környékbeli falvak, és általában India nyelvi, és kulturális sokszínűségét. Az itteni kontextus-építő kurzusok, mint például a „This is India” („Ez India”) és a „Global Affairs” („Globális Ügyek”) segítenek a diákoknak kihasználni a fent említett kiváltságok jelentette mindennapi lehetőségeket. A projekt- és az ún. utazóhét rövid időszakai alatt a diákok pedig az ország különböző pontjain szerezhetnek intenzív élményeket.
A tanteremben 

Az UWC Mahindra College a Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) kínálja. A megszokott órákon kívül az iskolában vizuális művészetek, színművészet, film, pszichológia, filozófia és globális politika tárgyakat is tanítanak. A MUWCI Core részét képezik a politikai, társadalmi-érzelmi, helyalapú és szabadtéri oktatással kapcsolatos kötelező tapasztalatok és foglalkozások.

Az UWC Mahindrában a Projektalapú Diploma (Project Based Certificate, PBC) és a Cambridge Pre-University Diploma megszerzésére is van lehetőség. A PBC egy specializált program, amelyben a diákok egy válogatott csoportja az első évben az IBDP tanterve szerint tanul, majd a második tanévet egy gyakorlati, eredményorientált projekt kitalálásával és kivitelezésével tölti.

A tantermen kívül 

Az UWC Mahindra rengeteg különböző tantervet kiegészítő programot kínál a kreativitás, testmozgás és önkéntesség (Creativity, Activity, Service; CAS) keretein belül, amely itt „Triveni” programként ismert.

A kreativitás a MUWCI-ban a tanulás szerves részét képezi. Az iskola számos lehetőséget kínál a kreatív energiák felszabadulására, előadásokon (zene, tánc és színház) és íráson keresztül is.

Az önkéntes szolgálat a campuson és azon túl Triveni projekteken keresztül, az Akshara Programmal és az iskolát körülvevő völgyekben működő helyi kezdeményezésekkel együttműködve zajlik. A diákok többek között helyi iskolákban, vállalkozói programok keretein belül, organikus gazdaságok kollektíváival és civil szervezetekkel együttműködve tevékenykedhetnek.

A hagyományosan kínált sportokon túl, mint a kosárlabda és a futball, az iskola földrajzi elhelyezkedése ideális környezetet teremt a szabadtéri sportoknak és elfoglaltságoknak is, mint például a túrázás, kerékpározás vagy az önkéntes tűzoltói szolgálat. Sok diák ezen felül részt vesz fizikailag kihívást jelentő kirándulásokon az ún. Travel Week („utazóhét”) alatt, és a lakóközösségek között megrendezett sporteseményen is, amely a MUWCILympic („MUWCILimpia”) nevet viseli.

Rövid kurzusok (Short Courses) 

Az UWC Mahindra College számos rövid kurzust tart minden nyári szünetben, ahol 14-18 éves diákok gyűlnek össze a világ minden tájáról, hogy olyan ügyekről tanulhassanak, mint a fenntarthatóság, a globalizáció és a genderelmélet. Az elsődleges cél az, hogy a diákok átfogó bevezetést kapjanak számos fontos kérdéskörben, méghozzá a területen dolgozó szakértőkkel való beszélgetéseken keresztül, és az iskola földrajzi és kulturális környezetének kihasználásával. A legnépszerűbb ilyen program az Encounter India (EI, „Ismered meg Indiát”) nevű, amely egy hét akklimatizálódással kezdődik az UWC Mahindrában, majd két hét csoportos utazással folytatódik India különböző részeire. További rövid kurzusok a „Youth, Environment and Sustainability” (YES; „Fiatalok, Környezet és Fenntarthatóság”) és a „Theater, Gender, Identity and Film” (TGIF; Színház, Gender, Identitás és Film”).

Campus és létesítmények 

A diákok öt nagyobb lakóközösségben, ún. „wadában” (helyi kifejezés, jelentése „udvar”) élnek. Az iskola sok informális közösségi térrel és túraútvonallal büszkélkedhet. A diákok körében népszerűek azok a helyek a campuson, ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás a völgyre napnyugtakor.

A tanítást a következő létesítmények segítik: az ún. Academic Quarter („Tanulmányi Negyed”) tantermei, tudományos és digitális laborok, a könyvtár, egy művészeti stúdió a völgyre néző kilátással, speciálisan felszerelt épületek színjátszás és zene gyakorlásához és egy nagy méretű sportpálya a rögbi, foci, kosárlabda és krikett gyakorlására. Az ún. Social Centre („Közösségi Központ”) egy edzőteremnek, úszómedencének, játékoknak, egy kávézónak és közösségi tereknek ad otthont. A diákok napi háromszor a „Caf” néven ismert tágas ebédlőben étkeznek.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC Mahindra College egy közel 70 hektáros biodiverzitás-rezervátumban helyezkedik el, amely a Nyugati-Ghátok hegyvonulat része, az indiai félsziget nyugati partvonalával párhuzamosan húzódik. A völgyben elhelyezkedő, közeli falvak rengeteg alkalmat kínálnak a tanulásra és a közösségi munkára egyaránt. Pune városa 30 kilométerre fekszik és lehetőséget nyújt hétvégi egynapos kirándulásokra, szórakozásra és vásárlásra.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Az iskoláról további információt kínál az UWC Mahindra College saját honlapja.

Kapcsolat


UWC Mahindra College
Village Khubavali,
PO Paud
Taluka Mulshi, Pune,
MH 412 108, India

18 Iskola világszerte