Ugrás a részletekre ↓
map

Waterford Kamhlaba UWC

Mbabane, Szváziföld

600 diák
11-20 éves korosztály

Alapítás éve

1963

3 March 2017

Az UWC dél-afrikai iskolája, a Waterford Kamhlaba 1963-ban jött létre, mintegy válaszként az akkori dél-afrikai szegregált és egyenlőtlen oktatási rendszerre. Az iskolát a „Waterford Park Estate” nevű farmon alakították ki. Amikor II. Sobhuza király 1967-ben meglátogatta az intézményt, Kamhlabának nevezte el, amivel azt szerette volna kifejezni, hogy az iskola egyszerre két értelemben is a „világból való”, hisz egyrészt maga is a világot képezi le kicsiben, másrészt pedig hogy itt mindenki a „föld lakója”, és nincs helye vallási vagy faji megkülönböztetésnek.

Ellentétben az összes többi UWC-iskolával, a Waterford Kamhlabán a tanítási év januártól novemberig tart.

Három különleges vonás

  • Szoros kapcsolatok a változások helybeli elindítóival – Az iskola a közösségi szolgálatokon keresztül jó kapcsolatokat ápol a helyi szervezetekkel, mint például a menekülttáborral vagy a szomszédos gondozóközpontokkal (gyermekjóléti központok).
  • A Waterford Kamhlaba az egyetlen UWC-iskola a déli féltekén – Míg a többi UWC-iskolában általában szeptemberben kezdődik és májusban végződik a tanév, itt a déli féltekén szokásos módon januárban indul a tanítás. 
  • Az első vegyes etnikai összetételű iskola Dél-Afrikában – A Waterford Kamhlaba UWC tulajdonképpen a faji szegregációra épülő, és a vegyes iskolákat meg nem engedő apartheid rendszerére adott egyenes válaszként jött létre. A sokszínűség elfogadása és ünneplése mélyen gyökerezik az iskola történetében, és ma is a Waterford Kamhlaba egyik legfontosabb értéke.
A tanteremben 

A Waterford Kamhlaba három oktatási programot kínál: a 11-től 14 éveseknek a három éves Waterford tantervet, melyet időrendben a University of Cambridge International General Certificate két éves programja követ 14-16 éveseknek; majd a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP),amelyben 16-20 évesek tanulhatnak.

Az középső program végzős diákjai nem kerülnek be automatikusan az IBDP-re: részt kell venniük a felvételi eljáráson.

Az IBDP keretein belül az iskola a szokásos tantárgyak mellett siswati, francia és spanyol nyelv, antropológia, pszichológia, üzleti menedzsment, zene és színház témakörökben is indít kurzusokat.

A tantermen kívül 

A Waterford Kamhlaba a sportolási lehetőségek gazdag választékát kínálja, úgy mint atlétika, tollaslabda, kosárlabda, krikett, hoki, necclabda, rögbi, foci, softball, fallabda, úszás, röplabda és tenisz. Egyéb rekreációs lehetőségek is vannak, mint például kempingezés, mászás, lovaglás, kajakozás vagy terepfutás. Számos művészeti klub (ideértve a színjátszást és a zenét) és egyesület működik részben az iskola dolgozói, részben a diákok vezetésével. 1979 óta az iskola hivatalosan is elköteleződött a közösségi szolgálat mellett, így ez kiemelt része a szabályzatának, szervezetének és az iskolai életnek. Az IBDP és az ezt megelőző program utolsó évfolyamának diákjai számára hetente 2 óra közösségi szolgálat kötelező, melynek keretében a helyi kórházban, mozgássérültekkel, a helyi iskolákban és iskola-előkészítőkben tevékenykednek, illetve részt vesznek különböző környezetvédelmi, például hulladék-újrahasznosítási projektekben is.

Campus és létesítmények 

Ekukhuleni („a növekedés helye”): 80 férőhely a 11-14 éves tanulók számára.

Esiveni („a nemzet gyermekeinek helye”): 110 férőhely a 14-16 éves tanulók számára.

Emhlabeni („a világ gyermekeinek helye”) és Elangeni („a felkelő nap helye”): 130 IBDP-diák elhelyezésére alkalmas, egy- vagy többágyas szobákban, külön szárnnyal a lányoknak és a fiúknak, közösségi szobát, számítógépes központot, könyvtárat, TV-szobát és konyhát beleértve. Minden nap egy női és egy férfi ügyeletes tanár van szolgálatban mindkét részlegen. Különleges sport-, művészeti és tanulásra alkalmas létesítmények is vannak.

Földrajzi elhelyezkedés 

A Waterford Kamhlaba egy hegytetőn helyezkedik el Sidwashiniben, kb. 10-15 percnyi autóútra Szváziföld fővárosától, Mbabanétól. A campus az őshonos növény- és állatvilág hihetetlen keverékének is otthona. Az iskola csúcsára vezető túraútvonalakról csodálatos kilátás nyílik Eswatini festői szépségű tájaira.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Közvetlen jelentkezés is lehetséges. Az iskoláról további információt kínál a Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa saját honlapja.

Kapcsolat


Waterford Kamhlaba UWCSA
P.O. Box 52
Mbabane H100, Swaziland

18 Iskola világszerte