Ugrás a részletekre ↓
map

Waterford Kamhlaba UWC

Mbabane, Szváziföld

600 diák
11-től 20 évesig

Alapítva

1963

3 March 2017

A UWC dél-afrikai iskolája, a Waterford Kamhlaba 1963-ban jött létre, mintegy válaszként a szétválasztott és egyenlőtlen oktatási rendszerre Dél-Afrikában. Az ingatlan, ahol az iskolát elhelyezték, eredetileg egy farm volt, a „Waterford Park Estate”. Amikor II. Sobhuza király meglátogatta az iskolát 1967-ben, elnevezte Kamhlabának, mellyel azt szerette volna kifejezni, hogy az iskola a „világ része”, egy „miniatűr világ”, ahol nincs helye vallási vagy faji megkülönböztetéseknek.

Ellentétben az összes többi UWC iskolával, a Waterford Kamhlabán a tanítási év januártól novemberig tart. Így ez az egyetlen olyan UWC iskola, amelyben soha nem tanult még az UWC Magyarországi Egyesülete által kiválasztott diák.

Három különleges tulajdonság

  • Erős kapcsolatok a helyi, változásokat üdvözlő emberekkel - Az iskola erős kapcsolatokat ápol a helyi szervezetekkel, mint pl. a menekült táborral vagy a szomszédos gondozó központokkal (gyermekjóléti központok).
  • A Waterford Kamhlaba az első UWC iskola Afrikában, mely által egyedülálló pozíciója van, mintegy nagykövetként a UWC missziójában a kontinensen és egy nagy csoport olyan afrikai embert képzett már a kezdetek óta, akik üdvözlik a változásokat.
  • Az első olyan iskola Dél-Afrikában, ami nem alkalmaz faji megkülönböztetést - Tulajdonképpen az iskola egyenes válaszként jött létre Dél-Afrika faji elkülönítés alapú rendszerére, mely nem tette lehetővé az ilyen iskolák létrejöttét. A változatosság öröme, ünneplése mélyen gyökerezik a Waterford Kamhlaba történetében, és ma is az iskola egyik legfontosabb értéke.
A tanteremben 

A Waterford Kamhlaba három oktatási programmal rendelkezik: a Waterford curriculum a junior iskolában, mely három osztályból áll (11-től 14 évesekig); a University of Cambridge International General Certificate a középiskolásoknak a 4. és 5. osztállyal (14-16 éveseknek); és az International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) a szenior iskolában (16-20 éveseknek).
Az 5. osztály tanulói nem nyernek automatikusan felvételt az IBDP-re, hanem egy felvételi eljáráson kell keresztülmenniük.
Az IBDP keretein belül az iskola sztenderd kurzusokat is hirdet: SiSwati, francia, spanyol, antropológia, pszichológia, üzleti menedzsment, zene és színház témakörökben.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

A Waterford Kamhlaba széles spektrumú sportolási lehetőségeket kínál, úgy, mint atlétika, tollaslabda, kosárlabda, krikett, hoki, necclabda, rögbi, foci, softball, fallabda, úszás, röplabda és tenisz. Egyéb rekreációs lehetőségek is vannak, mint például kempingezés, mászás, lovaglás, kajakozás vagy terepfutás. Számos művészeti klub (ideértve a drámát és a zenét) és egyesület működik mind az iskola dolgozói, mind a diákok által. 1979-ben az iskola hivatalosan is elköteleződött a közszolgálat mellett is, így ez kiemelt része az iskola szabályzatának, szervezetének és az iskolai életnek. Az 5. osztály és az IBDP tanulói számára hetente 2 óra szolgálat kötelező, és a projektek, melyekbe bevonják a diákokat rendszerint a helyi kórházat segítik, dolgoznak mozgássérült emberekkel, helyi iskolákban és iskola előkészítőkben, illetve részt vesznek különböző környezetvédelmi projektekben is, mint pl. az újrahasznosítás programjában.

Az iskolai létesítmények 

Ekukhuleni („a növekedés helye”): 80 férőhely 1. 2. és 3. osztályos diák számára.

Esiveni („a nemzet gyermekeinek helye”): 110 férőhely 4. és 5. osztályos tanuló számára.

Emhlabeni („a világ gyermekeinek helye”) és Elangeni („a felkelő nap helye”): 130 IBDP diák elhelyezésére alkalmas, vagy egyágyas szobákban vagy többágyasban, külön szárnnyal a lányoknak és külön a fiúknak, közösségi szobát, számítógépes központot, könyvtárat, TV szobát és konyhát beleértve. Minden nap női/férfi ügyeletes tanár van mindkét részlegen. Különleges sport, művészeti és tanuló létesítmények is vannak.

Földrajzi elhelyezkedés 

A Waterford Kamhlaba egy hegytetőn helyezkedik el Sidwashiniben, kb. 10-15 percnyi autóútra Szváziföld fővárosától, Mbabane-tól. A campus egy elképesztő állat- és növényvilág közepette helyezkedik el. Gyalogtúra útvonalak alkalmával fantasztikus kilátásban is lehet részünk Szváziföld festői szépségű tájaira.

Jelentkezés 

Három módon lehet bejutni a Waterford Kamhlaba-ba:

  • közvetlen jelentkezéssel az iskolába
  • a UWC-n keresztül
  • belső jelentkezéssel az 5. osztályos IGCSE diákok jelentkezhetek. A felvétel az 5. osztályból az IBDP-re nem automatikus.

További információ: www.waterford.sz/admissions/

Elérhetőségek


Waterford Kamhlaba UWCSA
P.O. Box 52
Mbabane H100, Swaziland

18 Iskola világszerte