Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Red Cross Nordic

Flekke, Norvégia

205 diák
16-20 évesek

Alapítva

1995

3 March 2017

A UWC Red Cross Nordic három pilléren alapszik: északiság, emberközpontúság és környezettudatosság. Minden észak-európai ország hozzájárul az iskola fenntartásához. Az iskola hivatalosan egy alapítvány, mely a Norvég Vöröskeresztet és Sogn og Fjordane megyét tudja alapítói között. A Kreativitás, Aktivitás és Szolgálat (CAS) program részeként a diákok egy a Vöröskereszt által kiadott oklevélre is szert tesznek. A kampusz területén található sportlétesítményeket a Vöröskereszt Haugland Rehabilitációs Központjával, az iskola egy közeli együttműködő partnerével megosztva használhatják a diákok.

Három különleges tulajdonság

  • Közfinanszírozás - Az észak-európai országokból érkező közfinanszírozás lehetővé teszi az iskola számára, hogy a diákok kiválasztását teljes mértékben azok eredményeire és potenciáljára alapozza egy olyan tanulási környezetet hozva ezzel létre, ahol a sokszínűsége egy mindenki számára megtapasztalható érték.
  • Konfliktusok Túlélői Program - A program, melyet a Norvég Vöröskereszt és a Haugland Rehabilitációs Központ közösen működtet, lehetőséget ad konfliktuszónákból érkező fogyatékosságokkal élő fiatalok számára, hogy a UWC RCN falai között tanulhassanak. A cél az, hogy a résztvevők visszatérvén hazájukba, erőforrásokban gazdag és aktív tagjai lehessenek társadalmuknak.
  • Az Alapozó Év Program - A program annak előfeltétele, hogy az iskola a különösen nehéz helyzetből érkező diákok számára is elérhetővé váljék. Olyan diákok jelentkezhetnek erre a programra, akik tanulmányaikat valami okból kifolyólag nem tudták folytonosan végezni, és akik csak elenyésző angoltudással bírnak. A program fő célja az, hogy magabiztosságra, önállóságra és részvételre ösztönözze sokszínű közösségünk tagjait, és felkészítse őket a kétéves Nemzetközi Érettségiprogram követelményeire.
A tanteremben 

A UWC Red Cross Nordic-ban a Nemzetközi Érettségiprogram (IBDP) tanterve szerint folyik az oktatás, és a hagyományos tantárgyak mellett dán, norvég és svéd nyelv, illetve globális politika, tudományos projektek és színjátszás is választható. Mindemellett az elsőéves  diákok minden héten részt vesznek a Red Cross Nordic Life Skills programban, ez által jobban megismerkedve olyan témákkal, melyek a Vöröskereszt értékeivel és az iskola három pillérével, az északisággal, az emberközpontúsággal és a környezettudatossággál állnak szoros kapcsolatban.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

A tanórán kívüli programok három pillérre fókuszálnak: északiság, emberközpontúság és környezettudatosság. Különös figyelmet kap a közösségi szolgálat, mely kulturális és szabadtéri tevékenységek széles skáláját foglalja magába. Ez többnyire olyan elfoglaltságokat jelent, mint a kötetlen foglalkozások, tanórán kívüli elkötelezettségek (EACs), projekthetek, Frilufsveke, síhét, speciális események és programok, kulturális napok, önkéntes vállalások a kampuszon, közösségi munka (például tábori iskola, ahol a diákok heti rendszerességgel vesznek részt a program szempontjából kulcsfontosságú önkéntes szolgálatban; Haugland rehabilitációs szolgálat; diákszervezetek). Az iskola működtet továbbá agyagozó- és kötőszakköröket, és támogatja a kézműveskedést és festészetet a Haugland Rehabilitációs Központban. A lélegzetelállító fjord és az azt körbeölelő táj kitűnő helyszínt kínál vízi és a hegyi tevékenységek számára egyaránt. Az elsőéves diákoknak lehetőségük van szabadidős tevékenységek vezetői képzésein részt venni, hogy második évükben már a gyakorlatban is megmutathassák tudásukat. Ridderrennet egy évente megtartott nemzetközi síverseny fogyatékkal élők számára, melynek keretei között a diákok résztvevőként és önkéntesként is aktivizálhatják magukat.

Rövid nyári programok 

A UWC RCN az iskolára való felkészülést segíteni hivatott nyári kurzusokat is szervez a tanév megkezdte előtt, hogy a limitált angoltudással rendelkező diákokat már ekkor kitegye egy intenzív nyelvoktatásnak, segítsen nekik eligazodni új környezetükben, és támogatást és a UWC-s életbe való bevezetést biztosítson számukra.

Az iskolai létesítmények 

Az iskolának 5 kollégiumi épülete van, mind 40-40 diák számára biztosít szállóhelyet. Az ötfős szobákat hagyományos norvég stílusban bútorozták be, és mind saját fürdőszobával rendelkezik. A diákfalu közepén egy mosoda is található. Az iskola testvérszervezete, a UWC Connect felelős az iskolába látogató vendégek elszállásolásáért. Az ő szolgálatukra két különállő épület található a kampusz területén azzal a céllal, hogy a látogatók is élvezhessék az iskola sokszínű környezetét. A Haugland Rehabilitációs Központ területén mindemellett úszómedence és edzőterem is rendelkezésre áll.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az iskola egy gyönyörű, fjordokkal és hegyekkel tarkított környezetben fekszik Norvégia nyugati partvidékén. A Førdei Repülőtér mindössze 40 percre, a Bergeni Nemzetközi Repülőtér 3 órára van a kampusztól.

Jelentkezés 

A diákok a UWC országos egyesületein keresztül pályázhatnak. A Konfliktusok Túlélői Program és a Sogn og Fjordane megyéből jelentkező diákok számára különálló válogatási eljárások vonatkoznak. További információkért keresd fel a https://uwcrcn.no/how-to-apply/ weboldalt!
 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Elérhetőségek


UWC Red Cross Nordic
6968 Flekke,
Norway

18 Iskola világszerte