Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Red Cross Nordic

Flekke, Norvégia

205 diák
16-20 éves korosztály

Alapítás éve

1995

3 March 2017

Az UWC Red Cross Nordic három pilléren alapul: Skandináv karakter, humanitárius szemlélet és környezettudatosság. Az összes skandináv állam hozzájárul az iskola fenntartásához. Az iskola hivatalosan egy alapítvány, mely a Norvég Vöröskeresztet és Sogn og Fjordane megyét tudja alapítói között. A kreativitás, testmozgás és önkéntesség (Creativity, Activity and Service; CAS) program részeként a diákok egy a Vöröskereszt által kiadott oklevélre is szert tesznek. A campus területén található sportlétesítményeket a Vöröskereszt Haugland Rehabilitációs Központjával, az iskola egy közeli együttműködő partnerével megosztva használhatják a diákok.

Három különleges vonás

  • Skandináv – Az északi országok nyújtotta közfinanszírozás lehetővé teszi, hogy az iskola kizárólag az érdemek és a lehetőségek alapján válogasson diákokat, és olyan tanulási környezetet teremtsen számukra, ahol a sokszínűség valóban mindenki számára értékként jelenik meg.
  • Humanitárius – Az iskola egyik alapítója a Norvég Vöröskereszt. Az extra tanulmányi programban minden hallgató átfogó tudásanyagon alapuló vöröskeresztes oklevelet szerez, miután ismereteket szerez a szervezet humanitárius alapelveiről és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati készségekről. Az iskola közös campuson osztozik és együttműködik a Vöröskereszt Haugland Rehabilitációs Központjával, amely hozzáférést biztosít a képzési létesítményeihez is.
  • Környezettudatos – Az iskola több tantárgyon belül is hangsúlyozza a fenntarthatósággal kapcsolatos témák tudatosítását, melyben több tanórán kívüli tevékenységben is részt lehet venni, beleértve a régióval való együtt/működést. Az „Environmental Lighthouse” („Környezetvédelmi Világítótorony”) minősítést évenkénti jelentéssel vállalják és érdemlik ki.
A tanteremben 

Az UWC Red Cross Nordic a Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) kínálja. A szokásos tantárgyak mellett dán, norvég és svéd nyelv illetve globális politika, tudományos projektek és színjátszás is választható. Mindemellett az elsőéves diákok heti rendszerességgel részt vesznek a Life Skills („Élet-készségek”) programban, ezáltal jobban megismerkedve olyan témákkal, melyek a Vöröskereszt értékeivel és az iskola három pillérével, a skandináv karakterrel, a humanitarianizmussal és a környezettudatossággal állnak szoros kapcsolatban.

A tantermen kívül 

A tanórán kívüli programok három pillérre fókuszálnak: skandináv karakter, humanitárius szemlélet és környezettudatosság. Különös figyelmet kap a közösségi szolgálat, amely kulturális és szabadtéri tevékenységek széles skáláját foglalja magába. Ez többnyire olyan elfoglaltságokat jelent, mint a kötetlen foglalkozások, tanórán kívüli vállalások (extra-academic commitments, EACs), projekthetek, Frilufsveke – síhét, speciális események és programok, globális problémák megvitatása, kulturális napok és önkéntes vállalások a campuson.A közösségi munka egyik központi eleme az ún. Camp School („tábori iskola”) és a Haugland Rehabilitation Center programjai, no meg a diákok által működtetett szervezetek.Az iskola működtet továbbá különféle kézműves és zenei szakköröket is. A lélegzetelállító fjord és az azt körbeölelő táj kitűnő helyszínt kínál vízi és hegyi tevékenységek számára egyaránt. Az elsőéveseknek lehetőségük van szabadidős tevékenységek vezetői képzésein részt venni, hogy második évükben már a gyakorlatban is megmutathassák tudásukat. A Ridderrennet egy évente megtartott nemzetközi síverseny fogyatékkal élők számára, melyen a diákok résztvevőként és önkéntesként is ott lehetnek.

Rövid kurzusok (Short Courses) 

Az UWC RCN a tanév kezdete előtt nyári kurzusokat is szervez, hogy a bizonytalanabb angoltudással rendelkező diákokat már ekkor intenzív angol nyelvű nyelvoktatással készítse fel az iskolára, segítsen nekik eligazodni új környezetükben, és hogy támogatást és az UWC-s életbe való bevezetést biztosítson számukra.

Campus és létesítmények 

Az iskolának 5 kollégiumi épülete van, mindegyik 40 diák számára biztosít szállást. Az ötfős szobákat hagyományos norvég stílusban bútorozták be, és mindegyik saját fürdőszobával rendelkezik. A diákfalu közepén egy mosoda is található. Az iskola testvérszervezete, az UWC Connect felelős az iskolába látogató vendégek elszállásolásáért. Az ő kiszolgálásukra két különálló épület található a campus területén azzal a céllal, hogy a látogatók is élvezhessék az iskola sokszínű környezetét. A Haugland Központ területén mindemellett úszómedence és edzőterem is rendelkezésre áll.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az iskola gyönyörű, fjordokkal és hegyekkel tarkított környezetben fekszik Norvégia nyugati partvidékén. A Førdei Repülőtér mindössze 40 percre, a Bergeni Nemzetközi Repülőtér 3 órára van a campustól.

Felvételi folyamat 

Az IBDP programra az UWC nemzeti bizottságain keresztül lehet pályázni. Ezen kívül vannak helyek az itteni, Vestland megyében élő pályázóknak elkülönítve és elérhető néhány az UWC Global Selection Programon keresztül. Az iskoláról további információt kínál az UWC Red Cross Nordic saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kapcsolat


UWC Red Cross Nordic
6968 Flekke,
Norway

18 Iskola világszerte