Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Costa Rica

Santa Ana Downtown, Costa Rica

192 diák
16-19 éves korosztály

Alapítás éve

2006

3 March 2017

Az UWC Costa Rica oktatási programja három fő területet ölel fel: Tanulmányok (International Baccalaureate Diploma Programme), tanórákat kiegészítő foglalkozások és kollégiumi élet. Minden tevékenység és tanulási lehetőség magában foglal egyet vagy többet az iskola hat kompetenciájából: társadalmi felelősségvállalás, sokszínűség, konfliktuskezelés, fenntarthatóság, felelős vezetés (leadership) és egészséges életmód.

Az iskola küldetése, hogy a fiatalok sokszínű csoportjának tagjait boldog, egészséges és elkötelezett egyénekké nevelje, akik vezetői készségeik és elkötelezettségük révén képesek pozitív változásokat előmozdítani közösségeikben, hogy hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb és békésebb világ megvalósításához.

A latin-amerikai és karibi térség egyetlen UWC-jeként az UWC Costa Rica két nyelven kínálja oktatási-nevelési programját, lehetőséget nyújt a régió társadalmi, politikai és kulturális történelmének megismerésére, valamint Costa Rica felfedezésére. Az ország hosszú múltra visszatekintő békéje, demokráciája, környezetvédelme és a nemzeti hadsereg hiánya ideális környezetet biztosított az UWC Costa Rica tantervének kidolgozásához.

Három különleges vonás

  • Változások Előmozdítói (Agents of Change) Program – Két éves tapasztalati elvű tanulási kaland, amelyben a tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy felfedezzék a pozitív változás erejét, saját projektcsapatukat, és hogy a helyi közösségekkel vagy szervezetekkel lépjenek partnerségbe, miközben lépésről lépésre megtanulják egy projekt megtervezését, megvalósítását és kiértékelését, méghozzá szociális vállalkozói megközelítésből.
  • Wellness” program – Multidiszciplináris, többéves, intergenerációs, iskolai szintű kezdeményezés, amelynek célja a társadalmi és érzelmi jóllét kultúrájának előmozdítása a közösség összes tagja számára.
  • SOS gyermekfaluk támogatása – Az UWC Costa Rica minden évben teljes ösztöndíjakat biztosít az SOS gyermekfalukból érkező diákoknak a világ minden tájáról. Eddig több mint 50 SOS-diák ballagott el az UWC Costa Rica iskolából.
A tanteremben 

Az UWC Costa Rica büszke arra, hogy az összes UWC közül egyedül itt elérhető a teljes Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) angolul és spanyolul is. Mire az UWC Costa Ricá-ban végeznek, a diákok várhatóan képesek már mind a két nyelven hatékonyan kommunikálni. Azok a diákok, akik már érkezésükkor mindkét nyelvet jól beszélik, (a választott oktatási nyelv mellett) egy vagy több tantárgyat tanulhatnak a másik oktatási nyelven is, így kétnyelvű oklevelet szerezhetnek.

A szokásos tantárgyak mellett az UWC Costa Rica kulturális és szociális antropológiát, színművészetet, filmet, vizuális művészeteket, környezeti rendszereket és társadalmakat, illetve franciát is kínál.

A tantermen kívül 

Az UWC Costa Rica több mint 50 különböző tanórát kiegészítő szervezett tevékenységet kínál a diákok számára. Ezenkívül mindenkinek részt kell vennie a „Változások Előmozdítói” (Agents of Change) programban, amelynek célja, hogy a diákok elsajátítsák az együttműködésben megvalósuló fejlesztési programok sikeres levezetéséhez szükséges készségeket.

Rövid kurzusok (Short Courses) 

Az UWC Costa Rica ad otthont a 360° Sustainability Experience (360° Fenntarthatósági Tapasztalat): Immersive Residency („Élőhelyünk mélységei”), programnak, amely a Grounded In Motion nevű szervezettel együttműködésben jött létre. Ebben a 10 napos programban a fiatalok olyan szenzoros élményekben merülnek el, amelyek kézzelfoghatóvá teszi az emberi valóság és a vadon közötti szövevényes összefüggések érzékelését. A résztvevők elgondolkodnak a természettel való személyes kapcsolatukon, és ráébrednek a természeti világgal való felelős gazdálkodás kötelességére, hogy a fenntarthatóság nagyköveteivé váljanak.

Ez a rövid kurzus része a szélesebb körű Outreach & Innovation (Kapcsolatteremtés és Innováció) nevű programnak, amelynek célja, hogy az iskola küldetésének hatását növelje azáltal, hogy évente több ezer fiatalnak kínál oktatási programokat, különös figyelmet fordítva arra, hogy ezek a helyi fiatalság számára hozzáférhetők legyenek. Az Outreach & Innovation program hozzájárul az iskola pénzügyi fenntarthatóságához is, hiszen jelentős bevételi forrást jelent, elsősorban a létesítménybérleteken keresztül. Az UWC Costa Rica mostanára elérte azt a színvonalat, amellyel a latin-amerikai oktatási forradalom vezető intézményeihez csatlakozhat. Ez a jövőkép támogatja az UWC Costa Ricát abban, hogy otthona, lelke és központja legyen a világot megváltoztató innovátorok, fiatalok és oktatók közösségének.

Campus és létesítmények 

A campust festői hegyek veszik körül, melyek színes növény-és állatvilága tökéletes környezetként szolgál az itteni élethez, amely egyszerre biztonságos, izgalmas és változatos. A campuson az iguanák, armadillók, tukánok és más különleges madarak is naponta tiszteletüket teszik.

Az UWC Costa Rica nyolc lakóházzal rendelkezik, amelyek mindegyike híres Costa Rica-i strandokról kapta nevét. Minden lakóház 24 fő befogadására alkalmas, 8 szobával, két fürdőszobával, egy közös helyiséggel és egy teljesen felszerelt konyhával. Az intézményi infrastruktúra további elemei: egy amfiteátrum, benne 75 négyzetméteres színpaddal, könyvtár, közösségi központ, kosárlabda- és futballpálya. 

Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC Costa Rica campusa San José-tól, Costa Rica fővárosától húsz percre, az ország legmodernebb kórházától pedig tíz percre található, a Santa Ana nevű város barátságos övezetében helyezkedik el, ahol egy rendkívül biztonságos és gondoskodó közösség fogadta be az iskolát a szárnyai alá.

Felvételi folyamat
 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Az iskoláról további információt kínál az UWC Costa Rica saját honlapja.

Kapcsolat


Santa Ana belvárosa, 
a helyi templom északkeleti sarkától 400 méterre északi irányban
400m north
San José, 10901
Costa Rica

18 Iskola világszerte