Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Mostar

Mostar, Bosznia-Hercegovina

200 diák
16 - 19 évesek

Alapítva

2006

3 March 2017

Mostar a délszláv háború keserveinek és megosztottságának egyik legemblematikusabb városa. Itt található a UWC Mostar, az egyetlen UWC iskola, melyet egy fegyveres konfliktusból éppen csak kilábaló országban létesítettek azzal a céllal, hogy “Bosznia-Hercegovina következő nemzedékeit olyan tudással, vezetői kvalitásokkal és nemzetek felett álló értékekkel ruházza fel, melyek létfontosságúak a mindmáig létező etnikai megosztottság áthidalásához és az ország 21. századba juttatásához.”

Három különleges tulajdonság

  • UWC Mostar az első UWC iskola, mely azzal az explicit céllal jött létre, hogy hozzájáruljon egy háborút megjárt közösség újjáépítéséhez. - Az iskolában arra tanítják a diákokat, hogy felfedezzék és pozitívan értékeljék különbségeiket, de ugyanakkor hirdessék az egyenlőség, az elfogadás és a kritikus gondolkozás eszméit.
  • Helyi közösségek - A diákok és a helyik közösségek közti érintkezés a UWC Mostar eszenciája. A diákok minden évben a tantestülettel közösen projekteket és egyéb eseményeket szerveznek, melyek Mostar közössége előtt is nyitva állnak.
  • CselekvőOktatás Alapítvány - A UWC Mostart a Cselekvő Oktatás Alapítvány hívta életre azzal a céllal, hogy hivatkozási alappá váljon az országot érintő oktatási reformok számára, és, hogy magas színvonalú tanárképzést bisztosítson kiemelt fókusszal az objektív elbírálásra, az innovatív tanítási és tanulási módszerekre.
A tanteremben 

A UWC Mostarban a Nemzetközil Érettségi Diploma Program (IBDP) szerinti tanítás folyik. Az általános tanórák mellett az iskolában bosnyák irodalom, horvát irodalom, antropológia, közgazdaságtan, környezeti rendszerek és társadalmak, és vizuális művészetek is választható.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

A UWC Mostar gyakori partner majdnem minden jelentősebb eseményben, mely Mostar városában kerül megrendezésre. Ezek egyike az Utcai Műveszeti Fesztivál, mely a város minten pontjáról érkező fiatalokat von be egy kooperatív művészeti kalandba, hogy együtt a háború előtti életteliségébe mindmáig vissza nem találó közösségi tereket hódítsanak vissza. Az éves művészeti fesztivál talán az iskola legnyitottabb és legegyértelműbb bizonyítéka arra, hogy micsoda szerepet tölt be Mostar életének ismételt fellendítésében oly módon, mely összehozza a különböző közösségek fiatal tehetségeit a mindmáig megosztott városban.

A UWC Mostar az ENSZ Modell (MUN) koncepcióját illetően is úttörő szerepet töltött be Mostarban és az egész országban egyszerre. Itt rendezik továbbá az éves UWC Mostar Téli Művészeti Fesztivált, mely lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy tehetségüket a város számos közterületén megmutathassák.

2010 óta az iskola képviseli Bosznia-Hercegovinát a számos díjat elnyerő FIRST Robotversenyen, mely azzal a céllal jött létre, hogy segítse a fiatalokat a tudomány, a technológia és a matematika iránti szenvedély felfedezésében és fejlesztésében.

Rövis nyári programok 

A UWC Mostar szervezi a “Hullámok a változásért” névre hallgató nyári kurzust Bosznia-Hercegovina diákjai számára. A kurzus résztvevői társadalmi változásokról és erőszakmentes mozgalmakról beszélgetnek helyi és külföldi aktivistákkal.

Az iskolai létesítmények 

A kultúrák és szokások sokszínűsége a város keleti és nyugati kerületeiben egyaránt épületekkel rendelkező diákszállásokban nyilvánul meg a legerőteljesebben. Maga az iskola a város központjában, a Mostari Gimnázium közös épületben található. A két intézmény osztozik továbbá laborokon, egy tágas könyvtáron az épület felső szintjén, és egy hatalmas csarnokon. A gimnázium bel- és kültéri sportlétesítményei, beleértve a tornatermet, a futball-, kézilabda- és röplabdapályát, a futópályákat és a távolugrógödröt, mind a UWC Mostar tanulóinak rendelkezésére állnak. Az iskolai étkezde a tanóráknak helyet adó épületekről nem messze található, míg a vizuális művészeti és színművészeti stúdiók és a zeneterem a Musala nevű diákszálláson helyezkedik el.

Földrajzi elhelyezkedés 

A UWC Mostar Bosznia-Hercegovina déli részén, Mostar városában található. Kedvező földrajzi elhelyezkedése, Horvátországhoz és Montenegróhoz való közelsége és enyhe klímája népszerű túristacélponttá teszi a várost. A UWC Mostar az egyetlen UWC iskola Délkelet-Európában.

Jelentkezés 

A diákok a UWC országos egyesületein keresztül pályázhatnak. Közvetlen jelentkezés kizárólag a következő esetekben lehetséges:

  • Olyan diákok számára, akiknek az országában a UWC-nek nincsen egyesülete
  • Olyan boszniai állampolgárok számára, akik azután tértek vissza az országba, hogy életük egy részét külföldön töltötték
  • Olyan külföldi állampolgárok számára, akiknek nincsen lehetőség más nemzetközi iskolába járni Bosznia-Hercegovina területén

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Elérhetőségek


United World College in Mostar
Španski trg 1
88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina

18 Iskola világszerte