Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Mostar

Mostar, Bosznia-Hercegovina

200 diák
16 - 19 éves korosztály

Alapítás éve

2006

3 March 2017

Az UWC Mostar az egyetlen UWC-iskola, amely egy közelmúltbeli konfliktus után önállósult országban épült, és amelynek küldetése, hogy „inspiráló, minőségi oktatással hidakat építsen az emberek és kultúrák között". A kezdetektől fogva megvolt az a speciális célja, hogy hozzájáruljon a béketeremtési folyamathoz és Mostar városának, valamint Bosznia-Hercegovinának a fejlődéséhez, és hogy a konfliktus utáni és épp egy átmeneti állapotot megélő társadalmak számára releváns oktatási gyakorlatokat alakítson ki. Az UWC Mostar aktív helyi partnerségek révén gyakorlati példát nyújt arra, hogy az oktatás hogyan egyesítheti, inspirálhatja és vonhatja be a diákokat és a szélesebb közösséget a békés és fenntartható jövőre való törekvésbe.

Három különleges vonás

  • Az UWC Mostar az első olyan UWC-iskola, amelynek küldetése, hogy „inspiráló, minőségi oktatással hidakat építsen az emberek és kultúrák között”. Az iskolában arra tanítják a diákokat, hogy felfedezzék és pozitívan értékeljék különbözőségeiket, ugyanakkor hirdessék az egyenlőség, az elfogadás és a kritikus gondolkodás eszméit.
  • Helyi közösség – A diákok és a helyiek közti érintkezés adja az UWC Mostar eszenciáját. A diákok a tantestülettel közösen minden évben projekteket és egyéb eseményeket szerveznek, melyek Mostar lakossága előtt is nyitva állnak.
  • Foundation Education in Action (Cselekvő Oktatás Alapítvány) – Ez az alapítvány hívta életre az UWC Mostart azzal a céllal, hogy hivatkozási alappá váljon az országot érintő oktatási reformok számára, és hogy magas színvonalú tanárképzést biztosítson, kiemelt figyelemmel az objektív külső értékelésre, a tantervi innovációra és az innovatív tanulási módszerekre.
A tanteremben 

Az UWC Mostar a Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) kínálja. A szokásos tantárgyak mellett az iskolában bosnyák irodalom, horvát irodalom, antropológia, közgazdaságtan, környezeti rendszerek és társadalmak és vizuális művészetek nevű tárgyak is választhatók.

A tantermen kívül 

Az UWC Mostar gyakori partner majdnem minden jelentősebb, a városban zajló eseményben. Sok más mellett ezek közé tartozik például az Utcai Művészeti Fesztivál, a Gyerekfesztivál, az Európai Kutatók Éjszakája is. A cél az, hogy a város minden részéből érkező fiatalokat bevonják egy olyan közös kalandba, amelynek célja a város életének újraindítása és fejlesztése oly módon, hogy az minden helyi etnikai közösség fiataljait összefogja.

Az UWC Mostar a Modell Egyesült Nemzetek (Model United Nations, MUN) koncepcióját illetően is úttörő szerepet töltött be helyben és az egész országban. Itt rendezik továbbá az éves UWC Mostar Téli Művészeti Fesztivált, mely lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy tehetségüket a város számos közterületén megmutathassák.

Rövid kurzusok (Short Courses) 

Az UWC Mostar minden évben számos rövid nyári programot szervez bosznia-hercegovinai fiatalok számára, mint például a "Challenge History" („Vond kérdőre a történelmet!”) nyári iskolát és a "Mostar Summer Youth Programme” („Mostari Nyári Ifjúsági Program”) nevűt.

Campus és létesítmények 

A kultúrák és szokások sokszínűsége a város keleti és nyugati kerületeiben egyaránt megtalálható kollégiumi épületekben nyilvánul meg a legerőteljesebben. Maga az iskola a város központjában, a Mostari Gimnáziummal közös épületben található. A két intézmény osztozik továbbá a természettudományos laborokon, egy tágas könyvtáron az épület felső szintjén, és egy hatalmas, iskolagyűléseket is befogadó csarnokon. A gimnázium bel- és kültéri sportlétesítményei – ideértve a tornatermet, a futball-, kézilabda- és röplabdapályát, a futópályákat és a távolugrógödröt – mind az UWC Mostar tanulóinak rendelkezésére állnak. Az UWC Mostarnak van két további, tanulmányi, irodai és a vizuális művészeti és színművészeti stúdiókat befogadó, saját épülete is.

Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC Mostar Bosznia-Hercegovina déli részén, Mostar városában található. Kedvező földrajzi elhelyezkedése, Horvátországhoz és Montenegróhoz való közelsége és enyhe klímája népszerű turisztikai célponttá teszi a várost. Az UWC Mostar az egyetlen UWC-iskola Délkelet-Európában.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Az iskoláról további információt kínál az UWC Mostar saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kapcsolat


United World College in Mostar
Španski trg 1
88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina

18 Iskola világszerte