Ugrás a részletekre ↓
map

UWC-USA

Montezuma, Új Mexico

235 diák
17-19 évesek

Alapítva

1982

3 March 2017

Az UWC-USA-t (eredeti nevén: Armand Hammer UWC of the American West) Armand Hammer alapította az UWC Mozgalom akkori Elnöke, Charles walesi herceg kérésére. Hammer az új-mexikói Montezumát (egy történelmileg meghatározó területet) választotta az iskola helyszínéül a természeti szépségek, a vad élővilág, és az építészeti adottságai miatt.

Please enter some content for your news story here.

Három különleges tulajdonság

 • Önkéntesség – Diákjaink több mint 17,000 órát önkénteskednek többek között helyi önkéntes konyhákon, kórházakban, és iskolákban. Az iskolának helmet adó San Miguel kerületben magas a szegénységgel küzdők száma.
 • Vadon – A vadon program esélyt ad a diákoknak, hogy egynapos túrákon, hátizsákos túrákon, és sátras túrákon vegyenek részt.
 • Bartos Intézet – A Bartos Intézet a felelős és konstruktív konfliktuskezelésre jött létre. Az intézet különféle programokkal tanítja és segíti a konfliktuskezelést és a nemzetközi elfogadást.
A tanteremben 

Az UWC-USA a Nemzetközi Érettségi Diploma Program (IBDP) tanterve szerint építi fel a képzési programját. Az alapkurzusokon kívül számos különleges tantárgyat is oktatnak. Néhány példa ezek közül: mandarin, német, kulturális és szociális társadalomtudomány, sport- és egészségtudomány, zene, színházművészet, és tánc.

Az iskolai élet az oktatás mellett 

Az UWC-USA-ban a Kreativitás, Sport, és Önkéntesség (CAS) programnak három ága van: vad élővilág, közösségi munka, és a Bartos Intézet.

Minden diák részt vesz egy legalább kétéjszakás túrán. A hátizsákos túrákon kívül a diákoknak lehetőségük van többek között téli kempingen, hótalpas túrákon, vagy sífutáson való részvételre. Minden diák elsajátítja a túrázás alapjait, az elsősegély nyújtást a vadonban, és az újraélesztés módszerét. A diákoknak arra is lehetőségük van, hogy egy hivatalos vadon elsősegélynyújtó igazolványt szerezzenek.

A Közösségi Munka program keretén belül a diákok többek között renoválják a helyi templomot, hogy az továbbra is közösségi helyként szolgálhasson. Továbbá új házakat építettek rászorulók számára, segítik a helyi hajléktalanszálló működését, általános iskolás diákokat tanítanak, és a helyi kórházban segédkeznek. Nem utolsó sorban a diákok a személyzet munkáját is segítik az önkéntes munkájuk által.   

A Bartos Intézet célja, hogy felruházza a diákokat olyan eszközökkel, amik a konstruktív konfliktuskezelést segítik elő. Az elméleti és gyakorlati feladatok három fontos konfliktustípusra terjednek ki: személyközpontú, személyek közöti, es közösségi konfliktusokra.
Az első félév során minden elsőéves diák elsajátítja az alapvető módszereket mindegyik konfliktustípus megoldására. A második évben minden diák választhat egy konfliktusterületet, amiben elmerülhet az év során.

Rövid nyári programok 

A Globális Vezetői Fórumon (GLF) során az iskola lehetőséget ad az összes diákjának, hogy kilépjének a komfortzónájukból. A program során a résztvevőknek megoldást kell találniuk a legfontosabb helyi közösségi problémákra. A program célja, hogy olyan perspektívát adjon a tanulóknak, ami elősegíti a pozitív közösségi fejlődést.

Az iskolai létesítmények 

Az iskolának a 200 hektárnyi területen található híres Montezuma Kastély ad otthont. A kastély egy luxushotelnek épült 1881-ben. Az épület teljes felújításon esett át 2001-ben. Itt találhatóak a diákok szobái, a tantermek, az irodák, és az étkező is. Más helyiségek:

 • A 6 diákrezidenciát a világ legmagasabb hegycsúcsai után neveztek el. Minden lakrészen 25-40 diák lakik.
 • Az Old Stone Hotel 1878-ban épült. Ez az épület ad otthont a tantermeknek, a könyvtárnak, és az adminisztrációs irodáknak.
 • Az Edith Lansing Field Ház a sportcsarnok, amiben többek között fedett kosárlabdapálya, squashpálya, egy táncstúdió, edzőterem, es futógépek is találhatók.
 • A Kluge Arts Centerben található az előadóterem, a művészstúdió, és a zenestúdió.
 • A Dwan Light Sanctuary egy lenyűgöző kör alakú épület. A plafonban található 12 nagyméretű prizma, amely szivárványba borítja az egész belső termet.
Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC-USA a Pecos vadon szélén és a Sangre de Cristo hegység lábánál található. Átlagosan 300 napsütéses nap van egy évben. Habár télen esik a hó, az időjárás enyhének mondható az év folyamán.

  Jelentkezés
   

  A diákok a saját nemzeti bizottságuk honlapján jelentkezhetnek (UWC Magyarország). További információkért látogass el a UWC-USA honlapjára.

  Elérhetőségek


  UWC-USA
  POST OFFICE BOX 248,
  MONTEZUMA NM 87731-0248

  18 Iskola világszerte