Ugrás a részletekre ↓
map

UWC-USA

Montezuma, Új-Mexikó állam, Egyesült Államok

235 diák
17-19 éves korosztály

Alapítás éve

1982

3 March 2017

Az UWC-USA iskolát (eredeti nevén: Armand Hammer UWC of the American West) Armand Hammer alapította az UWC-mozgalom akkori elnöke, Charles walesi herceg kérésére. Hammer az Új-Mexikó északi részén, egy történelmi jelentőséggel is bíró régióban található Montezumát választotta az iskola helyszínéül: az építészeti adottságokon túl megragadta az itteni táj vad szépsége, a környező természetes élővilág is.

Please enter some content for your news story here.

Három különleges vonás

  • Közösségi szolgálat – Diákjaink évi több mint 17 000 órát dolgoznak többek között helyi önkéntes konyhákon, iskolákban és egy helyi elmegyógyintézetben. Az iskola San Miguel megyében van, amely az ország egyik legszegényebb körzete.
  • Vadon – A „Vadon program” esélyt ad a diákoknak, hogy különböző (egynapos, hátizsákos, sátras) túrákon vegyenek részt.
  • Bartos Institute – A Bartos Institute for the Constructive Engagement of Conflict (Bartos Intézet a Konfliktusok Konstruktív Kezeléséért) célja, hogy programsorozatain keresztül elősegítse a konfliktusok feloldását és fejlessze az interkulturális készségeket.
A tanteremben 

Az UWC-USA a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) tanterve szerint építi fel a képzési programját. A szokásos kurzusokon túl számos különleges tantárgyat is oktatnak. Néhány példa ezek közül: mandarin nyelv, német nyelv, kulturális és szociális antropológia, testnevelés- és egészségtudomány, zene, színházművészet és tánc.

A tanteremen kívül 

Az UWC-USA-ban a kreativitás, testmozgás és önkéntesség (Creativity, Activity, and Service; CAS) program három részre oszlik, a következő címek alatt: Vadon, Közösségi szerepvállalás és a Bartos Intézet.

Minden diák részt vesz legalább két hosszabb, több napos túrán. A hátizsákos túrákon kívül a diákoknak lehetőségük van többek között téli kempingezésen, hótalpas túrákon, vagy sífutáson is részt venni. Minden diák elsajátítja a túrázás alapjait, a félsivatagos, vadvidéki terepen való elsősegélynyújtást és az újraélesztés módszerét. A diákoknak lehetőségük van arra is, hogy hivatalos, ún. vadonbeli elsősegélynyújtó képesítést szerezzenek.

A közösségi szerepvállalás programjaiban a diákok renoválták és igazi lüktető közösségi térré alakították át a helyi templomot, új házakat építettek rászoruló családok számára, és továbbra is segítik a helyi hajléktalanszálló működését, általános iskolás diákokat korrepetálnak, és a helyi elmegyógyintézetben is segédkeznek. Emellett a diákok munkacsoportokba szerveződve a saját campusukon is végeznek önkéntes tevékenységeket.

A Bartos Intézet célja, hogy a fiatalokat olyan elméleti és gyakorlati eszközökkel ruházza fel, amelyek segítségével konstruktívan kezelhetik a személyes, személyközi és közösségi szintű konfliktusokat.

Minden elsőéves diák részt vesz az első félév során mindhárom programtípusban, a második évben pedig kiválasztják azt a területet, amely a leginkább illeszkedik egyéni tanulmányi céljaikhoz.

Rövid kurzusok (Short Courses) 

A Globális Vezetői Fórumon (Global Leadership Forum; GLF) az iskola arra hívja a résztvevőket, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból. A kurzus célja, hogy a támogató oktatás és a tudatos közösségi szerepvállalás révén kihasználja a fiatalokban rejlő energiát és erőt. A GLF-ben szerzett tapasztalatok segítenek a résztvevőknek megszabadulni attól a gondolattól, hogy nem tehetnek semmit a közösségükben felmerülő problémák ellen.

Campus és létesítmények 

Az iskolának a 200 hektárnyi területen található híres Montezuma-kastély ad otthont. A kastély eredetileg luxushotelnek épült 1881-ben. Az épület teljes felújításon esett át 2001-ben. Ma a kollégiumi szobák egy része, tantermek, irodák, és az étkező is itt található. További létesítmények:

  • 6 kollégiumi épület, melyeket a világ legmagasabb hegycsúcsairól neveztek el. Mindegyikben 25-40 diák lakik.
  • Az Old Stone Hotel 1878-ban épült. Ez az épület ma tantermeknek, a könyvtárnak, és adminisztrációs irodáknak ad otthont.
  • Az Edith Lansing Field House egy sportközpont, amelyben többek között fedett kosárlabdapályák, fallabdapályák, egy táncstúdió, edzőterem, és kardiógépek is találhatók.
  • A Kluge Arts Centerben található az előadóterem, valamint művészeti és zenestúdiók.
  • A Dwan Light Sanctuary egy látványos, kör alakú épület, amelynek apszisaiban és mennyezetén 12 nagy prizma található, amelyek szivárványszínű mintázatot szórnak szét az egész belső térben.
Földrajzi elhelyezkedés 

Az UWC-USA a Pecos Wilderness (védett vadon terület) szélén és a Sangre de Cristo nevű hegység lábánál található. A terület átlagosan évi 300 napsütéses napot élvez, és bár télen havazik, összességében az időjárás enyhének mondható.

Felvételi folyamat
 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál (UWC Magyarország) jelentkezhetnek. Az iskoláról további információt kínál az UWC-USA saját honlapja.

 

Kapcsolat


UWC-USA
Post Office Box 248,
Montezuma NM 87731-0248
Amerikai Egyesült Államok

18 Iskola világszerte