Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Changshu China

Changshu, Kína

570 diák
15-18 éves korosztály

Alapítás éve

2015

3 March 2017

Az UWC Changshu China 2015-ben alakult az első UWC-ként a kontinentális kínai területen, egy korábbi UWC-s diák, Mark Jiapeng Wang kezdeményezésére. Megnyitása óta az iskola jelentősen kibővült, és ma 443 diáknak ad otthont. Az UWC Changshu China 10., 11. és 12. évfolyamból áll, a legtöbb nemzetközi diák a 11. és 12. évfolyamra jár.

Három különleges vonás

  • A kínai kultúra – Minden diák felvesz legalább egy kínai tematikájú kurzust, legyen az nyelv, irodalom vagy kultúra, így belemerítkezve a kínai mandarin nyelvbe és egy igen gazdag kínai kultúrkörnyezetbe, amely mind az oktatást, mind a tanulást segíti. Eközben a Zhi Xing program („learning by doing”, azaz „tapasztalati tanulás”) lehetővé teszi a kínai kultúra felfedezését a szélesebb közösséggel való interakciókon keresztül.
  • Fiatalok vezetői szerepvállalása – Számos Zhi Xing programbeli tevékenységnek diákok a vezetői, akik tudásukat és tapasztalatukat felhasználva segítik osztálytársaikat, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak, pozitív példaképként szolgálva társaik számára, miközben önmagukat is kihívások elé állítják.
  • Felelős környezetgazdálkodás – A diákok olyan tevékenységekben vesznek részt, mint a hulladék-újrahasznosítás, a biogazdálkodás és a vizes élőhelyek védelme, és ezzel pozitív hatást gyakorolnak a közösségre.
A tanteremben 

Az UWC Changshu China a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) tantervét, valamint a 10. osztályos tanulók számára egy Pre-IBDP programot kínál.

A Pre-IBDP program célja, hogy a diákok elsajátíthassák az IBDP programba való sikeres belépéshez szükséges készségeket és ismereteket.

Az IBDP tanterven belül a standard kurzusok mellett az UWC Changshu alapszintű kínai nyelvi kurzusokat (a nemzetközi diákok számára), földrajzot, közgazdaságtant, filozófiát, egy globális perspektívák nevű tárgyat, kínai tanulmányokat, színművészetet, vizuális művészeteket, spanyol, francia és német nyelvet kínál.

A tantermen kívül 

Az UWC Changshu China a kreativitás, testmozgás és önkéntesség (CAS) programot Zhi Xing-nek nevezte el, ami azt jelenti, hogy „tapasztalati tanulás”, illetve „a tudás tettekre váltása”. A program segítségével a diákok az iskolán belül és a szélesebb közösséggel való interakciókon keresztül is megismerkedhetnek a kínai kultúrával. Számos szakkör jellegű kurzus, mint például a kínai előadóművészet, a kalligráfia vagy a kínai hangszerek közvetlenül a kínai kultúrára összpontosít, lehetővé téve a nemzetközi diákok számára a kínai kultúra holisztikus megértését. Ezek a tevékenységek lehetőséget biztosítanak a kínai diákok számára is, hogy megosszák saját kultúrájukat és maguk is mélyebb ismereteket szerezzenek róla. Más tevékenységek pedig, mint például a helyi idősek otthonában, iskolákban és közösségi központokban végzett önkéntes munka, kiterjesztik diákjaink oktatásának határait a helyi kínai kultúrára, emberekre és környezetre.

A projekthetek (project weeks) felbecsülhetetlen tanulási lehetőséget jelentenek a diákok számára, amelyek lehetővé teszik, hogy az UWC értékeit a gyakorlatban is megvalósítsák. Az évente egyszer megrendezésre kerülő projekthetek során a diákok Kína egy távoli területét fedezhetik fel. A tantestület tagjai az IBDP-diákokat Kína kevésbé fejlett régióiba kalauzolják el, ahol egy héten át önkéntes munkában vesznek részt. A diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kapcsolatba lépjenek a helyi közösséggel tanítás, segítő szolgálat és egyéb közösségorientált tevékenységek révén. Ezek az utazások betekintést nyújtanak a diákoknak a kínai gazdasági fejlődés különböző szintjeibe is.

Campus és létesítmények 

Az iskola épületeit Mo Ping, a Pritzker-díjas, világhírű építész, I.M. Pei pártfogoltja tervezte. A 24 hektáros campus a Kuncheng-tó északnyugati oldalán lévő szigeten épült. A campus építészeti kialakítása egy dél-kínai vízparti falut idéz, ahol a részek közötti kapcsolatok mindenütt zökkenőmentesek és akadálytalanok. A campus számos élvonalbeli technológiát is felvonultat a fenntarthatóság és a környezetbarát jelleg fokozása érdekében. Ilyen például a geotermikus fűtési rendszer, a tetőtéri napelemek, a hibrid napelemes és szélkerekes utcai lámpák és sok más érdekes megoldás. A campus létesítményei közé tartozik egy többfunkciós előadóművészeti központ; egy korszerű „wellbeing”-központ fedett atlétikai létesítményekkel, futópályával, uszodával, jóga- és táncterekkel, valamint szabadtéri sportpályával, kosárlabdapályával, futballpályával, strandröplabdapályával; egy tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) központ; egy többfunkciós konferenciaközpont; lakóházak minden diák és oktató számára; étkezde; könyvtár.

Földrajzi elhelyezkedés 

Changshu a Jiangsu tartományban található Suzhou megyei joghatósága alá tartozó megyei város, Sanghajtól 110 km-re nyugatra, a Jangce folyó deltájának szívében.

Felvételi folyamat 

Az IBDP programra az UWC nemzeti bizottságain keresztül lehet pályázni. Közvetlenül jelentkezhetnek a kínai állampolgárok, a szárazföldi Kínában lakók és olyan nem kínai állampolgárok, akik nem felelnek meg a saját UWC nemzeti bizottságuk által előírt jogosultsági feltételeknek. Az IBDP-t megelőző 10. évfolyamra jelentkezőknek közvetlenül az iskolával kell felvenniük a kapcsolatot. Az iskoláról további információt kínál az UWC Changshu China saját honlapja.

 

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

 

Kapcsolat


UWC Changshu China,
No. 88 Kun-Cheng-Hu-Xi Road,
Changshu,
Jiangsu,
China 215500

18 Iskola világszerte