Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Adriatic

Duino, Olaszország

182 diák
16-19 éves korosztály

Alapítva

1982

3 March 2017

Az első világháború idején a Trieszttől északra található terület hatalmas vérontás színtere volt, a második világháború pedig további politikai és etnikai megosztottságot hozott a térségbe, amely a germán, latin és szláv kultúrák találkozásának helye. Az etnikai és történelmi összetettség ezen arénájába kerülve az UWC Adriatic elfogadta és felvállalta, hogy az oktatás itt kiélezett politikai jelentőséget kap, és a rendkívüli kulturális sokszínűség világába lépett. Ezen okok miatt Friuli Venezia Giulia régió kormányzata és az olasz külügyminisztérium kezdettől fogva támogatta a projektet, és továbbra fontos szerepet vállalnak az iskola fenntartásában.

Három különleges vonás

  • Fejest ugrani Itáliába - A diákok úgy tanulnak és élnek az UWC-iskolában, hogy közben folyamatosan megismerkednek Olaszország kulturális örökségének gazdagságával és sokszínűségével. Az iskola jól kihasználja elhelyezkedését, hiszen Európa szívében, különleges politikai, kulturális és földrajzi kereszteződésben található.
  • Zene - A zene fontos szerepet játszik az UWC Adriatic életében, köszönhetően egy „házi” zeneakadémia (ICMA) jelenlétének, amelynek célja a zenei műfajok és stílusok teljes körének feltárása a világ minden tájáról, amihez professzionális zenészeket hív meg az iskolába mesterkurzusokra és koncertekre.
  • Kampusz helyett falu - az UWC Adriatic nem rendelkezik saját, zárt kampusszal, hanem kollégiumi és oktatási célú épületei, laboratóriumai stb. az egész falu területén szétszórva találhatóak. Mindennapi életük és a heti társadalmi szolgálatok révén a diákok a helyi és a környező közösségek életébe integrálódnak.
A tanteremben 

Az UWC Adriatic a Nemzetközi Érettségi Diploma Programot (International Baccalaureate Diploma Programme, IBDP) kínálja. A megszokott kurzusok mellett az iskola arab, szlovén, szerb, horvát és bosnyák nyelvi, a világ művészeteit és kultúráit bemutató, környezeti rendszerekről szóló, és képzőművészeti tantárgyat is kínál. Ezenkívül minden diáktól elvárt, hogy olaszul is tanuljon, bár ez nem kell, hogy vizsgatantárgy is legyen, lehet belőle külön oklevelet is szerezni.

A tantermen kívül 

Az UWC Adriatic kiemelt hangsúlyt fektet a kreativitás, testmozgás és szolgálat (CAS) program harmadik típusú elemeire. A helyi közösség életében való fizikai integrációnak köszönhetően az iskola régóta együttműködést tart fenn olyan szervezetekkel, amelyek széles körű önkéntes tevékenységet folytatnak.

A társadalmi szolgálat lehetőségei sokfélék: lehet olasz és szlovén anyanyelvű gyermekek közt a művészet eszközével dolgozni, angolt tanítani, vagy más foglalkozásokat tartani a helyi és környékbeli általános iskolákban; multikulturális előadásokat szervezni a helyi általános iskolák diákjai számára az előítéletek és a rasszizmus elleni küzdelmet célzó foglalkozásokkal; lehet mentális vagy testi fogyatékossággal élő embereket látogatni és gondozni; lehet menekültekkel dolgozni, vagy társaságot vinni a helyi idős, vagy más okból otthonukba szorult embereknek; lehet környékbeli idősotthonokat látogatni; lehet elsősegély-tanfolyamra - mentőszolgálatba jelentkezni (a helyi Vöröskereszt munkatársaival); lehet koncertzenét előadni kórházakban vagy idősek és betegek intézményeiben; szklerózis multiplexben szenvedő betegeket látogatni; sport- és színházi tevékenységeket folytatni a fogyatékkal élők körében; a természettudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő foglalkozásokat tartani gyermekek és felnőttek számára; angol társalgási órákat adni a helyieknek; egy helyi hospice-ház lakóit látogatni.

A kreatív elfoglaltságok közt megtalálhatók például a következők: Az Adriatic Times (blog), kerámia / fazekasság, sakk, kreatív írás és szépirodalom, aktuális témaköröket tanulmányozó csoport, disputakör, decoupage és patchwork, rajz, kultúrák a mozifilmek világában, ENSZ modellkonferencia (MUN), zene és ének (kórus, madrigálkórus, zongoraórák, szólóének, zeneértelmezési tanfolyamok, zeneszerzés, különböző hangszeres képzések, előadói együttesek, zenei előadások), fotózás, robotika, Filozófiai Magazin, TEDx UWC Adriatic, színház, évkönyvszerkesztés, WEB 2.0.

Az UWC Adriatic igyekszik jól kihasználni az iskolát befogadó falu elhelyezkedése, a trieszti karsztvidék és az Alpok adta lehetőségeit, és számos kimondottan ehhez kötődő szabadidős tevékenységet kínál diákjainak.  A jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek teljes skálája a következő: aerobic, tollaslabda, köredzés, hegymászás, kortárs tánc, terepfutás, túrázás, kajakozás, vegyes harcművészetek, tájékozódási futás, vitorlázás, labdarúgás, úszás, tenisz, frizbi és jóga.

Kampusz és létesítmények
 

Az UWC Adriatic kollégiumi épületei és létesítményei szerte Duino falujában találhatók.  A diákok nyolc különböző kollégiumi épületben élnek. További funkcionális épületek: a Mensa (menza), az iskolaépület, a művészeti központ, a természettudományi laborok, a könyvtár, az orvosi rendelő, az Auditorium és az ún. ICMA (International Community Music Academy - Nemzetközi Közösségi Zeneakadémia).

Földrajzi elhelyezkedés 

Duino egy bájos tengerparti falu fél órára Trieszttől.  Csendes, nyugodt hely, amely védett, egészséges életmódra teljesen alkalmas környezetet biztosít. Közel van Velence városa, és a szlovén határ is mindössze néhány kilométer innen.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Az iskoláról további információt kínál az UWC Adriatic saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

 

Elérhetőségek


Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico O.N.L.U.S.
Via Trieste, 29 – 34011
Duino Aurisina (TS), Italy

18 Iskola világszerte