Ugrás a részletekre ↓
map

UWC Adriatic

Duino, Olaszország

182 diák
16-19 éves korosztály

Alapítás éve

1982

3 March 2017

Az első világháború idején a Trieszttől északra található terület hatalmas vérontás színtere volt, a második világháború pedig további politikai és etnikai megosztottságot hozott a térségbe, amely a germán, latin és szláv kultúrák találkozásának helye. Az etnikai és történelmi összetettség ezen arénájába kerülve az UWC Adriatic elfogadta és felvállalta, hogy az oktatás itt kiélezett politikai jelentőséget kap, és rendkívüli kulturális sokszínűséggel rendelkezik. Ezen okok miatt Friuli Venezia Giulia régió kormányzata és az olasz külügyminisztérium kezdettől fogva támogatta az UWC eszméjét, és fontos szerepet vállalnak az iskola fenntartásában.

Három különleges vonás

  • Fejest ugrani Itáliába – A diákok úgy tanulnak és élnek az UWC-iskolában, hogy közben folyamatosan megismerkednek Olaszország kulturális örökségének gazdagságával és sokszínűségével. Az iskola jól kihasználja elhelyezkedését, hiszen Európa szívében, különleges politikai, kulturális és földrajzi kereszteződésben található.
  • Zene – A zene fontos szerepet játszik az UWC Adriatic életében, köszönhetően egy „házi” zeneakadémia (ICMA) jelenlétének, amelynek célja a zenei műfajok és stílusok teljes körének feltárása a világ minden tájáról, amihez professzionális zenészeket hív meg az iskolába mesterkurzusokra és koncertekre.
  • Campus helyett falu – az UWC Adriatic nem rendelkezik saját, zárt campusszal, hanem a kollégiumai, tantermei, laboratóriumai stb. az egész falu területén szétszórva találhatóak. Mindennapi életük és az önkéntesség révén a diákok a helyi és a környező közösségek életébe integrálódnak.
A tanteremben 

Az UWC Adriatic a Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate Diploma Programme; IBDP) kínálja. A megszokott kurzusok mellett az iskola arab, szlovén, szerb, horvát és bosnyák nyelvi, a világ művészeteit és kultúráit bemutató, környezeti rendszerekről szóló, és képzőművészeti tantárgyat is kínál. Ezenkívül minden diáktól elvárt, hogy olaszul is tanuljon valamilyen szinten. Az olasz nyelv lehet vizsgatárgy is, de lehetséges belőle részvételi oklevél szerzése is.

A tantermen kívül 

Az UWC Adriatic a kreativitás, testmozgás és önkéntesség (CAS) programon belül kiemelt hangsúlyt fektet az önkéntességre. A helyi közösség életében való fizikai integrációnak köszönhetően az iskola régóta együttműködést tart fenn olyan szervezetekkel, amelyek széles körű önkéntes tevékenységet folytatnak.

Az önkéntesség lehetőségei sokfélék: lehet olasz és szlovén anyanyelvű gyermekeket művészetre oktatni, lehet angolt tanítani, vagy más foglalkozásokat tartani a helyi és környékbeli általános iskolákban; lehet multikulturális előadásokat szervezni a helyi általános iskolák diákjai számára az előítéletek és a rasszizmus elleni küzdelmet célzó foglalkozásokkal; lehet mentális vagy testi fogyatékossággal élő embereket látogatni és gondozni; lehet menekültekkel dolgozni, lehet időseket vagy környékbeli idősotthonokat látogatni; lehet elsősegély-tanfolyamra – mentőszolgálatra jelentkezni (a helyi Vöröskereszt munkatársaival); lehet zenét előadni kórházakban vagy idősotthonokban, lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegeket látogatni; lehet sport- és színházi tevékenységeket folytatni a fogyatékkal élők körében; lehet a természettudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő foglalkozásokat tartani gyermekek és felnőttek számára; lehet angol társalgási órákat adni a helyieknek; vagy lehet egy helyi hospice-ház lakóit látogatni.

A kreatív elfoglaltságok közt megtalálhatók például a következők: írás az Adriatic Timesba (blog), kerámia / fazekasság, sakk, kreatív írás és szépirodalom, aktuális témaköröket tanulmányozó csoport, disputakör, decoupage és patchwork, rajz, moziklub, ENSZ modellkonferencia (MUN), zene és ének (kórus, madrigálkórus, zongoraórák, szólóének, zeneértelmezési tanfolyamok, zeneszerzés, különböző hangszeres képzések, előadói együttesek, zenei előadások), fotózás, robotika, Filozófiai Magazin, TEDx UWC Adriatic, színház, évkönyvszerkesztés, WEB 2.0.

Az UWC Adriatic igyekszik jól kihasználni az iskolát befogadó falu elhelyezkedését, a trieszti karsztvidék és az Alpok adta lehetőségeket, és számos kimondottan ehhez kötődő szabadidős tevékenységet kínál diákjainak. A jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek teljes skálája a következő: aerobic, tollaslabda, köredzés, hegymászás, kortárs tánc, terepfutás, túrázás, kajakozás, vegyes harcművészetek, tájékozódási futás, vitorlázás, labdarúgás, úszás, tenisz, frizbi és jóga.

Campus és létesítmények
 

Az UWC Adriatic kollégiumi épületei és létesítményei Duino falujában találhatók szétszórva. A diákok nyolc különböző kollégiumi épületben élnek. További funkcionális épületek: a Mensa (menza), az iskolaépület, a művészeti központ, a természettudományi laborok, a könyvtár, az orvosi rendelő, az Auditorium és az ún. ICMA (International Community Music Academy – Nemzetközi Közösségi Zeneakadémia).

Földrajzi elhelyezkedés 

Duino egy bájos tengerparti falu fél órára Trieszttől. Csendes, nyugodt hely, amely védett, egészséges életmódra teljesen alkalmas környezetet biztosít. Közel van Velence városa, és a szlovén határ is mindössze néhány kilométer.

Felvételi folyamat 

A diákok a saját országuk UWC nemzeti bizottságánál jelentkezhetnek, vagy az ún. globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme). Közvetlen jelentkezés is lehetséges. Az iskoláról további információt kínál a Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa saját honlapja.

 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

 

Kapcsolat


Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico O.N.L.U.S.
Via Trieste, 29 – 34011
Duino Aurisina (TS), Italy

18 Iskola világszerte